Csillapítja az éhséget az ugrókötelezés?

Teljesen új értelmet adhat egy új felfedezés az "átugorja az étkezést" kifejezésnek. Kiderült ugyanis, hogy néhány percnyi ugrókötelezéssel csillapítható az étvágy, és elősegíthető a fogyás.

A legújabb kutatás szerint az ősrégi játszótéri mozgás a legjobb módja az éhségrohamok megzabolázásának, és a kalóriabevitel csökkentésének. A különböző mozgásformákat vizsgáló kísérlet azt mutatta, hogy az alanyok kisebb valószínűséggel nassoltak néhány percnyi ugrókötelezés után, mint ha ugyanennyit kerékpároztak.

A bokszolók körében rendkívül népszerű aerob gyakorlatról első ízben mutatta ki tudományos kutatás, milyen nagy hatást gyakorol az éhségre. Igaz, hogy minden mozgásforma elnyomja bizonyos mértékben az éhségérzetet, a szakértők mégis úgy vélik, hogy egyes tevékenységek nagyobb mértékben fejtik ki ezt a hatást.

A japán Waseda Egyetem kutatói szerint azért az ugrókötelezés a leghatékonyabb módja a kalóriabevitel csökkentésének, mert ez egy saját testsúllyal végzett gyakorlat, mely során a test fő izmai és ízületei viselik az ismétlődő földnek ütközésből eredő behatást. A kerékpározás ezzel szemben nem saját testsúllyal végzett gyakorlat, és bár ez is kiváló módja állóképességünk megőrzésének, nem képes ugyanolyan hatékonyan csökkenteni az éhségérzetet, mint az ugrókötelezés.

A japán szakértők azt feltételezik, hogy saját testsúllyal végzett gyakorlatokra, például az ugrókötelezésre és a futásra jellemző gyors fel-le mozgás felborítja a bélrendszer működését, és valószínűleg gátolja az éhségérzetet szabályozó hormonok felszabadulását.

Az szakfolyóiratban megjelent, 15 fiatal férfi részvételével végzett kísérletből az derült ki, hogy az alanyok ugrókötelezés után kevésbé érezték éhesnek magukat, mint kerékpározás után. Az is kiderült ugyanakkor, hogy mindkét gyakorlatot követően kisebb éhséget éreztek, mint amikor semmilyen mozgást nem végeztek. A várakozásoknak megfelelően az ugrókötelezés következtében valóban csökkent bizonyos éhségszabályozó hormonok, például a grelin szintje, bár nem tapasztaltak jelentős eltérést a hormonok szintjében a két testmozgás között, ami arra utal, hogy az ugrókötelezés nem feltétlenül az éhséghormonok szintjének nagyobb mértékű csökkentése, hanem valamilyen más mechanizmus révén fejti ki kedvezőbb hatását.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)