Alma vagy körte? (2)

Azt, hogy milyen kockázatokkal kell szembenéznünk, ha túlsúllyal küzdünk, leginkább a testünk formája határozza meg. Nem mindegy, hogy alma vagy körte, hiszen almaként például sokkal több egészségügyi kockázatnak vagyunk kitéve.

Hízunk, de hova?

Az egészség szempontjából a szervezetünkben felhalmozódott zsír mennyisége és a felhalmozódás helye is kockázatot jelent. Ha az alkatunk körte formájú, akkor a zsírszövetünk nagy része bőr alatti, úgynevezett szubkután zsír, és a csípő, comb, fenék körül helyezkedik el. Ha alakunk inkább az almára hasonlít, a súlytöbblet leginkább a derék köré rakódik le. Ebben az esetben több mint valószínű, hogy nagymértékű viscerális, azaz rejtett hasi zsírral rendelkezünk.

Tudta-e? Több millió éve a viscerális zsír raktározása azért volt fontos, hogy a szervezetünk akár hosszabb ideig is kibírja táplálék nélkül, vagy egy rövid időre nagyobb energialöketet tudjon adni. Viscerális zsírnak nevezzük azt a rejtett hasi zsírt, amely a létfontosságú szerveket veszi körbe a testünk középső részén. Ez a rejtett zsír a testzsírok legártalmasabb formája, mivel ha túlzott mértékben van jelen, az magas vérnyomást és inzulin rezisztenciát okozhat, ezek a kockázatok pedig növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a stroke kialakulásának esélyét.

Számos tényező befolyásolhatja azt, hogy a testünk mennyi viscerális zsírt tárol. Az egészségtelen étrend növelheti a rejtett hasi zsír mennyiségét, míg a rendszeres mozgás csökkentheti azt. Befolyásoló faktor lehet még a nemünk, a hormonok (a változó korban lévő nők esetében), az etnikai hovatartozás, és a rejtett hasi zsír mennyisége a felmenők körében.

A kockázat centiméterekben mérhető

A kockázat objektív adatokkal is mérhető: ismerjük meg veszélyeztetettség mértékét! Mérjük meg derékbőséget közvetlenül a köldök feletti vonalban. Ha a férfiak derékbősége nagyobb, mint 94 cm, a nőké pedig nagyobb, mint 80 cm, akkor veszélyeztetettek. A férfiaknál 102 cm, a nőknél 88 cm még nagyobb kockázatot jelent.

A rendszeres mozgás és az egészséges étrend a testsúlykontroll kulcsa
A rendszeres mozgás és az egészséges étrend a testsúlykontroll kulcsa

Nem (csak) esztétikai kérdés

A túlsúly azért növeli jelentősen a szívbetegség és az agyvérzés kockázatát, mert a szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy biztosítsa a szervezet vérellátását, így sérülékenyebb. Gyermekek esetében például a túlsúly ötszörösére növeli annak valószínűségét, hogy az illető szívbeteg lesz, vagy 65 éves kora előtt agyvérzést kap. A többletkilók növelik az olyan problémák kialakulásának valószínűségét is, amelyek megsokszorozzák a szívbetegség és az agyvérzés kockázatát. Így például a túlsúlyos egyénekben a magasvérnyomás-betegség kialakulásának veszélye kétszer-hatszor nagyobb. Ha Ön túlsúlyos, akkor még nagyobb a kockázata a 2-es típusú cukorbetegségnek is: a cukorbeteg emberek 80 százaléka túlsúlyos.

Tartsuk egyensúlyban!

A túlsúlyosság oka, hogy több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit elhasználunk. Az életünket "energiaegyensúlyban" kell élnünk. Ha Önnek fogynia kell, akkor kevesebb kalóriát kell fogyasztania, mint amennyit eléget.

A rendszeres testgyakorlás és a kiegyensúlyozott étrend segítenek abban, hogy megőrizze kondícióját, és több kalóriát égessen el. Kerülje a gyors fogyókúrákat, melyek irreális eredményekkel kecsegtetnek és bizonyos ételek fogyasztására (vagy éppen kerülésére) buzdítanak. Ha fokozatosan csökkenti testsúlyát, nagyobb az esélye arra, hogy az eredmény tartós lesz.

Ne vegyük a szívünkre!

A szív- és érrendszeri betegségek nagy része megelőzhető, egyszerű, "házilagos" eszközökkel. A megelőzésnek két összetevője van: az egészséges táplálkozás és a fizikai aktivitás. Néhány alapvető jó tanács az elsőhöz: ügyeljen rá, hogy étrendje kiegyensúlyozott legyen, bőségesen tartalmazzon gyümölcsöt és zöldségféléket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, alacsony zsírtartalmú termékeket, lágy margarinokat és olajokat, sovány húsokat, halat és hüvelyeseket. Korlátozza só- és cukorfogyasztását!

Reggelizzünk minden nap, naponta legalább háromszor étkezzünk. Az olajban, zsírban való kisütés helyett egészségesebb főzési technikákat használjunk, például párolást, főzést, grillezést és sütést. Kerüljük az édességeket és a gyorséttermi ételeket. Igyunk meg legalább 6-8 pohár vizet naponta. Készüljünk fel a kísértésre, ezért tervezze előre meg egészséges étkezését.

Egy kis mozgás...

A fizikai aktivitás nemcsak edzőteremben valósítható meg! Felnőttek esetében már napi 30 perces séta is segíthet a kockázat csökkentésében, a gyermekeknek naponta legalább 60 percet kell testmozgással tölteniük. Meg lehet szokni újra a lépcső használatát a lift helyett, persze csak fokozatosan növelve a napi "adagot".

Tipp Mérje meg derék-csípő hányadosát kalkulátorunk segítségével! A túl sok tévénézés helyett érdemes olyan elfoglaltságokat találni, amelyek közös családi "megmozdulásokra" is alkalmat adnak, lehet az labdázás, pingpongozás, úszás, séta, kirándulás, kertészkedés és ezernyi más. A hétköznapi teendők is sok mozgáslehetőséget rejtenek, hiszen az intéznivalók egy részét gyalog is sorra vehetik, vagy legalább a céljuk előtt egy megállóval előbb szálljanak le a buszról.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső