Visszanöveszthető lehet a fogzománc

Tudósok rájöttek, hogyan lehetne visszanöveszteni a fogzománcot.

8 biztos tipp a fogzománc védelméért - kattintson!

A fogzománc az emberi test legkeményebb része. Nagyon ellenálló, a sérülések után azonban nem képes regenerálódni, így megindul a fogszuvasodás. Erre eddig az egyetlen megoldást fogorvosunk felkeresése jelentette, aki fogtömést alkalmazott a problémára. Azonban könnyen lehet, hogy éveken belül elérhető lesz a fogzománc visszanövesztése, amit később a fogak visszanövesztése követhet. A tudósok ugyanis több mint egy évtizednyi kísérletezés után kifejlesztettek egy olyan eljárást, amely segíthet regenerálni a fogzománcunkat - írja a Daily Mail.

fog, fogápolás, fogzománc, fogak megőrzése, fogorvos
Hamarosan lejár a fogtömések és a műfogak ideje. Fotó: 123rf

Biztató eredmények

A szakértők kalcium-foszfáttal dolgoztak, amelyet nagyon apró csoportokban helyeztek el. Ez hamar kemény fogzománccá szilárdult. Két napon belül három mikrométer vastagságúra nőtt és tökéletes, halpikkelyszerű fedést biztosított a fognak. A tudósok már csak azt nem tudják, hogy vajon az emberi szájban is sikerül-e majd ilyen eredményeket elérni ezzel a módszerrel. A szakemberek többsége ugyanakkor nagyon bizakodó: egy kínai kutató szerint akár már 1-2 éven belül embereken is tesztelhetik majd ezt az eljárást.

A fogzománc visszanövesztése tehát a tudósok Szent Grálja lehet, a jövőben pedig akár a fogak visszanövesztésének módszerein is dolgozhatnak majd.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)