Szívbetegséget, gyulladásokat, koraszülést is okozhat a fogkő

Nem csupán fogszuvasodást okozhat, hanem szív- és érrendszeri panaszokat és várandósoknál a koraszülésért is felelős lehet az elhanyagolt fogazat, a lerakódott fogkő!

Kő a szájban - de miből lesz? A fogkő szép lassan keletkezik. Az étkezések után a fogak sima felszínéhez tapadó ételmaradék, a nyál, egyes baktériumok és nyálban oldott anyagok lesznek a fogkő alapanyagai.

Már maga a tapadós, ragacsos lepedék is fogszuvasodás "melegágya". Ezt a lepedéket távolítjuk el fogkefe és fogkrém segítségével naponta legalább kétszer. A lepedék azonban állandóan újraképződik, és ha nem mossuk le, akkor fogkő lesz belőle.

A fogakon hagyott lepedék egy idő után (és ehhez nem kellenek hetek!) elmeszesedik. Először csak egy észrevehetetlen mennyiség meszesedik el, aztán az arra rakódó lepedék egy kis része megint átalakul - és így, rétegről rétegre növeljük, nevelgetjük, hizlalgatjuk a fogkövet. Azon kívül, hogy ez csúnya, sárgás-barnás foltokat, csíkokat rajzol a fogunkra, igen káros is! Érdes felszínének mélyedéseiben biztos menedéket találnak a baktériumok ezért a fogkőgyulladások alapja lehet, tartós jelenléte károsítja az ínyt, a fogágyat.

Fogkő-eltávolítás A kis mennyiségű, friss fogkő alapos fogmosással, jó fogkefével, fogkrémmel eltávolítható, ám egy idő után rögzül, odaköt és eltávolítására tett házilagos kísérletezésünkre fittyet hány.

Ekkor már csak a fogorvos tudja lefejteni, lecsiszolni a fogról.

A fogkőképződés ezután helyes fogmosással, valamint fogkőképződést gátló fogkrémek használatával megelőzhető, bár vannak, akik hajlamosabbak fogkőképzésre, ezt örökletes tényezők és például a dohányzás is befolyásolja.

És ha nem távolítják el? Akkor annak maradandó következményei lesznek.

Például fogínysorvadást, rossz leheletet, a fogágy gyulladását és leépülését, a fogak meglazulását, elvesztését okozhatja!

A fogkő miatt gyulladt fogíny fájdalmas is lehet, vérezgethet is.

Ezen túlmenően azonban a szervezet más részein is betegségeket okozhat az elhanyagolt fogkő!

Ha apró vérezgetés is kíséri a fogmosást, akkor a seben keresztül a véráramba jutnak a szájban lévő baktériumok, amelyek közül néhány a vérlemezkékhez tapad. Emiatt azok megalvadnak - ez pedig vérrögök kialakulásához vezethet.

Az új-zélandi Otago Dunedin Egyetem kutatócsoportjának kutatási eredményi szerint a szájból származó baktériumok a krónikus fertőzés miatt érelmeszesedést is képesek kiváltani: a beteg ínyen található baktériumok, illetve azok bomlástermékei elősegíthetik az érelmeszesedést még a koszorúerekben is. Kutatók azt is megfigyelték, hogy a szájüregi gyulladás intenzív kezelése, a fogkő eltávolítása, a fogazat rendbehozása az artériák funkcióját is javítja.

Várandósok figyelmébe! Állapotos nőknél a szájüregben előforduló káros baktériumok egészen furcsa helyre is eljuthatnak: ilyen kórokozókat találtak a magzatvízben is.

26 állapotos, koraszülés szempontjából kockázatú asszonynál végeztek elemzést, és minden harmadik esetben periodontális baktériumot, P. gingivalis jelenlétét mutatták ki a szájüregben és az amnionfolyadékban (magzatvízben).

"Vizsgálataink a veszélyeztetett terhes nőkre terjedtek ki. A koraszülésnek számos oka lehet, például egy bakteriális fertőzés. Korábbi kutatások kimutatták a krónikus periodontális betegségek és a koraszülés közötti összefüggést" - mondta Gorge Gamonal, a Chilei Egyetem Fogorvostudományi Karának kutatója, a kutatás vezetője.

"Ugyan a kutatás eredményei nem mutatnak közvetlen összefüggést a két dolog között, még mindig fontos a nők számára a szájüreg egészségének figyelemmel követése terhességük során" - mondta Dr. Preston D. Miller, az Amerikai Parodontológiai Akadémia elnöke. "A terhes és a terhességre készülő nőknek érdemes szaktanácsot kérniük orvosuktól és fogorvosuktól szájüregük egészségi állapotáról a terhesség alatt."

Ne cipeljünk köveket a szánkban! Látható tehát, hogy a fogkőképződés megakadályozása, illetve a már kialakult fogkő eltávolítása nem csupán helyileg őrzi egészségünket, nemcsak a vérzéseket, gyulladásokat, fogaink elvesztését akadályozza meg, hanem csökkenti a kockázatát annak, hogy a szervezetünkben gyulladásos, szív- és érrendszeri betegségek alakuljanak ki.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció