Saverózió - a láthatatlan fenyegetés

Csak azért, mert valami jó a testnek, még nem biztos, hogy jót tesz a fogaknak is.

Napjaink testtudatos életmódja kétirányú folyamatot indított el fogaink állapotát illetőleg. Egyrészt a fogorvosok szerint a körültekintőbb fogápolás és a jobb szájhigiéné kövekeztében kevesebb lyukas fogunk van. A rossz hír az, hogy egy másik probléma lépett a fogszuvasodás helyébe. Egyre népszerűbb ugyanis az egészséges étrend, miközben nem is sejtjük, hogy ami testünknek jót tesz, az a fogunknak nagy károkat okozhat - már ha nem ügyelünk eléggé.

A természetes savak, melyeket néhány olyan mindennapi ételünk és italunk tartalmaz, mint a gyümölcslé, egyes gyümölcsök vagy a bor, veszélyt jelenthetnek fogainkra. Amint a sav érintkezik a foggal, átmenetileg felpuhíthatja a fog felszínén lévő kemény zománcot. A fogzománc ezt követően könnyen sérülhet, illetve kophat dörzsöléskor (pl. fogmosás esetén). Ez a meggyengített felszín idővel elvékonyodhat a rendszeres fogmosás hatására.

Ezt a káros folyamatot - a fogzománcnak sav hatására történő kopását - nevezik a fogorvosok, saveróziónak, amely, ha elhanyagolják, egyéb fogászati problémákhoz is vezethet. A saverózió azért alattomos jelenség, mert ha fogainkat tükörben vizsgáljuk meg, kezdetben teljesen egészségesnek is tűnhetnek. A fogorvosi lámpa viszont könnyedén kimutatja az elvékonyodást.

Mire érdemes figyelni tehát?

  • a fogak túlérzékenysége forró vagy hideg ételek és italok fogyasztásakor;
  • a fogak felszínének kis mértékű sárgulása, ahogy a savak a fogzománcot kimarják, és megjelenik az alatta lévő fogállomány;
  • a későbbi szakaszokban a fogak elszíneződése fokozódhat.

Ajánlott figyelni tehát ezekre a tünetekre, mert mind a saverózióról árulkodnak. A saverózió leginkább fenyegető hozadéka ugyanis az, hogy hatása visszafordíthatatlan, így ha nem lépünk időben, fogorvosi beavatkozás, sőt súlyos esetben akár a fog kihúzása is szükséges lehet. Így a legkézenfekvőbb mód ennek elkerülésére nem más, mint a megelőzés.

Ám semmi ok a kétségbeesésre, és a kedvenc, egészséges, de magas savtartalmú élelmiszereinkről sem kell lemondani. Ehelyett inkább tartsa szem előtt a következő pár egyszerű módszert:

  • Ne mosson fogat közvetlenül savas ételek vagy italok, mint például a gyümölcsök, gyümölcslé, szénsavas üdítőitalok vagy bor fogyasztása után! A legjobb megoldás, ha vár egy órát, vagy előtte mos fogat.
  • Rágjon cukormentes rágót az étkezések után, mert ez serkenti a nyálelválasztást, így segít visszaállítani a száj természetes pH-értékét.
  • Igya gyorsan a savas italokat - ne öblögesse és ne tartsa őket sokáig a szájában.
  • Keresse fel rendszeresen a fogorvosát.
  • Mosson fogat naponta kétszer a Sensodyne Pronamel fogkrémmel, amelyet kifejezetten arra fejlesztettek ki, hogy segítsen visszakeményíteni a fellágyult fogzománcot és így megvédje fogait a saveróziótól.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció