Ronthat egészségünkön a fogkrémünk?

Fogászok egy csoportja úgy véli, a modern fogkrémek jó része tartalmaz olyan anyagokat, amelyek károsak egészségünkre, szerepük van a száj- vagy mellrák kialakulásához, száj- és ínysérülésekhez, de még a környezetszennyezéshez is.

Dr. Toby Talbot, a Royal College Of Surgeons helyreállító fogászati szakértője több mint 35 éve mozog szakmájában és úgy véli, a szupermarketekben található termékek inkább az ipari kémia, mint a gyógyászat megtestesítői. Véleménye szerint a következő anyagoktól kellene tartanunk.

Szájfekélyt okozó tisztítószer

Tajvani kutatók fejlesztettek ki érzékeny fogú vásárlóknak egy olyan fogkrémet, amely nemcsak hasonlóan működik, mint a fogzománc, hanem annak regenerálódásában is segít. Hogyan? Itt megtudhatja!

Sokakat, köztük Dr. Talbotot is aggasztja az SLS, azaz a nátrium lauril-szulfát. Mindez a fogkrémek 85 százalékában megtalálható nedvesítőszer (amely hatására a fogkrém jobban kenődik), így a fogkrém víztartalma és az ízesítéshez használt mentaolaj könnyebben keveredik. A probléma csak az, hogy az SLS hatására felnyílnak a száj bőrsejtjei, ahova így könnyen behatolhatnak a rákkeltő szerek vagy méreganyagok (amelyek bárhonnan érkezhetnek, még a cigarettafüstből is). A száj nyálkahártyája testünk egyik legérzékenyebb szövete, mondja Dr. Talbot, az SLS pedig gyakorlatilag egy oldószer, irritálja szájunk belsejét, koptatja, réseket üt rajta, aminek hatására krónikus szájfekélyt is kaphatunk.

A fehérítés, a könnyebb kenhetőség vegyi anyagokkal érhető el

Ami Amerikában eltűnt, az Angliában még megvan

Tavaly a Colgate fogkrém mögött álló cég eltávolította az amerikai polcokról triklozán-tartalmú termékeit, miután kiderült, hogy ez egy olyan anyag, amely a rákos sejtek növekedését segíti elő. A Colgate ugyan azt állítja, hogy a triklozán kis mennyiségben nem veszélyes, további kutatások rámutattak: a fogkrém remek módszere annak, hogy további triklozánt juttassunk testünkbe. Talbot azt is állítja: állatmodell-tesztekből az is kiderül, hogy a triklozán hormonháztartásunkat is befolyásolja és rákkeltő potenciálja is van, emellett sérelmez, hogy Amerikához hasonlóan a cég nem rendelte vissza az angol polcokról is a triklozánt tartalmazó fogkrémeket. Minderre Patricia Verduin, a Colgate-Palmolive kutatási és fejlesztési osztályának vezetője azt válaszolta, megalapozatlanok a vádak, miszerint a Colgate Total triklozán-tartalma rákkeltő lenne, amelyet kutatásaik is bizonyítanak.

A fogfehérítők ínyünket támadják

A fogfehérítés során peroxidok és hidrogén-peroxid hatására kapnak kedvezőbb színt fogaink, amelyek nem csupán mérgezőek, hanem a puhább szövetek számára kifejezetten irritáló hatásúak, károsítják a nyálkahártyát, ínyünk felületének sejtjeit pedig csak károsítják. Mindezek mellett a boltban megvásárolható fehérítőtermékek koncentrációja nem is megfelelő arra, hogy tényleg szebb színű fogakat kaphassunk.

Mindezek ellenére Dr. Talbot nem azt mondja, hogy fogkrémeinket ki kéne dobnunk: köszönhető mindez a fluoridnak, amely véleménye szerint megváltoztatta fogaink állapotát - azóta lett jobb az általános fogegészség és azóta kezd eltűnni a fogszuvasodás, amióta a fogkrémek fluoridtartalmúak lettek.

Mindezen véleménnyel a BDA brit fogászszövetség is egyetért. Damien Walmsley, a BDA munkatársa megjegyezte: a fogkrémcégek természetesen nem nagyon árulják el, hogy termékeikben igazából mi található. Ha tudjuk is, hogy mi van bennük, a koncentrációkról fogalmunk sincs, ez pedig az elemzést igen nehézzé teszi, a transzparencia teljes hiánya pedig már a fogászok számára is nehézzé teszi a fogkrémek kiértékelését, a vásárlók pedig teljesen magukra vannak hagyva.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: