Rengeteg a kártérítési per a fogászatban

A magánegészségügyi szolgáltatók közül a fogászatokat látogatja a legtöbb páciens, emiatt itt is a legmagasabb a műhibaügyek száma.

Egyre többen vesznek igénybe magánegészségügyi szolgáltatásokat Magyarországon, ahol pedig több a páciens, ott várhatóan a műhibaügyek, vagy legalábbis a vitás esetek száma is emelkedik. A Növekedés.hu kérdésére Gáspár Lajos fogorvos úgy nyilatkozott: soha nem látott mértékben megszaporodott itthon a kártérítési perek száma a fogászatban.

Különleges fogászati ellátás indult itthon A kommunikáció komoly nehézségeket okozhat azoknak, akinek gyermekkorukban megsérült a hallásuk, vagy eleve siketen születtek. Nekik nagy segítséget jelenthet a nemrég elindult hallássérültbarát fogászati ellátást , amelyet az országban elsőként egy budapesti rendelőhálózat vezetett be.

Mivel az orvosi peres ügyekről nem vezetnek statisztikát, a valós helyzetről nehéz pontos képet kapni. A szakember szerint a fogászatban, ahol egyre jellemzőbb az üzleti befektetők megjelenése, kemény konkurenciaharc van kibontakozóban. A verseny a rendelők között már sokszor a túlélésért folyik, ezért gyakran egymás alá mennek az árakban, illetve esetenként szakmailag nem vagy nem kellően megalapozott ígéreteket tesznek,

amiket aztán nem mindig tudnak beváltani.

Eközben a páciensek elvárásai egyre nagyobbak az egészségügyi ellátók iránt, az orvosok ma már inkább sok tekintetben szolgáltatók, akikkel szemben ráadásul lassan csaknem a szolgáltatóiparra vonatkozó jogi szankciók érvényesíthetők. Sokszor azonban a betegek sem tartják be az orvosi utasításokat, nem csinálják végig az előre megbeszélt kezelési tervet, vagy eltitkolnak alapbetegségeket, ami a kezelés sikerességére is hatással lehet.

Mit tehetünk műhiba esetén?

Gáspár Lajos szerint az egészségügyi törvény állami és magánellátóra ugyanúgy vonatkozik, vagyis a kezelés során annak, aki az ellátást nyújtja, a szakmai szabályokat betartva és a tőle elvárható legnagyobb gondossággal kell eljárnia. Ha nem így tesz, és emiatt a betegnek egészségügyi vagy egyéb kára (is) keletkezik (például hetekig nem tud dolgozni és pénzt keresni), kártérítési felelősséggel tartozik.

A magánegészségügyi szolgáltatók közül a fogászatokat látogatja a legtöbb páciens. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images
A magánegészségügyi szolgáltatók közül a fogászatokat látogatja a legtöbb páciens. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

A kárigények rendezésénél Gáspár Lajos szerint a közvetlen megegyezésre érdemes törekedni a felek között. A páciens például indokolt esetben egyszerűen visszakérheti a kezelés árát az orvostól, majd pedig aláír egy nyilatkozatot, hogy a kezeléssel kapcsolatban további követelést nem támaszt.

Hogyha azonban az orvos nem ismeri el a szakmai hibát , a páciens a Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályához fordulhat, vagy felkereshet egy független igazságügyi orvosszakértőt, akik az ügy bonyolultságától függően 50-200 ezer forintért készítenek írásos szakvéleményt. Az adott orvosi terület városi, kerületi, megyei szakfelügyelő főorvosánál szintén lehet panaszt tenni a kezeléssel kapcsolatban, illetve érdemes konzultálni a betegjogi képviseletekkel vagy akár a fogyasztóvédelemmel is.

A rendőrség bevonásával indítható műhibaper is, ez azonban csak a végső megoldás a magánorvosokkal szemben, már csak azért is, mert akik a hosszú távon meg akarnak élni az egészségügyi piacon, azoknak nagyon fontos a jó hírnév, ezért alapvető érdekük a viták mielőbbi gyors rendezése - mondta a szakember.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: