Nyitott szájjal aludni veszélyes

Sokkal nagyobb veszélyben vannak azoknak a fogai, akik nyitott szájjal alszanak, mert megváltozik a száj nyálkahártyájának savassága, ráadásul a nyitott szájjal alvás egyéb problémák, például a kellemetlen szájszag rizikóját is növelik.

Tényleg veszélyes nyitott szájjal aludni?

Ha valaki a száján keresztül veszi a levegőtalvásközben, azzal kiszáríthatja a száj nyálkahártyáját, így nem lesz a szájában elegendő nyál. A nyál a száj megfelelő kémhatásának biztosításához szükséges, vagyis ahhoz, hogy a szájüreg ne váljon túlságosan savassá. A nyál emellett a kártékony baktériumok "kiöblítéséért" is felelős, ezek a mikrobák felelősek például a kellemetlen lehelet vagy az ínygyulladás kialakulásáért.

A nyitott szájjal alvók fogai nagyobb eséllyel szuvasodnak, fogszuvasodás alvás pH-érték nyál száj fogak
A nyitott szájjal alvók fogai nagyobb eséllyel szuvasodnak

Az új-zélandi University of Otago szakemberei egy 2016-os kutatásban bebizonyították, hogy aki nyitott szájjal alszik, annak a szája sokkal savasabb, így jóval nagyobb esélye van a fogszuvasodásnak, valamint a fogérzékenység kialakulásának is. Ennek ráadásul két oka is van: a savas környezet közvetlenül is roncsolja a fogak zománcrétegét, emellett a mikrobák elleni küzdelem sem lesz olyan hatékony.

Fogszuvasodás: az első jelek A fogszuvasodást, vagyis a lyukas fogat a fogorvos nagyon könnyen észreveheti, akár szabad szemmel, akár röntgenfelvételen. Vannak olyan árulkodó jelek, amelyek minket is figyelmeztethetnek arra, hogy az egyik fogunkkal nincs minden rendben, érdemes minél előbb szakemberhez fordulni. Kattintson!

A kutatók 10 egészséges önkéntest vontak be a kísérletbe, akiknek megmérték a szájüregi hőmérsékletét, illetve azt is, hogy milyen volt a szájuk kémhatása. Ezután több éjszakát is végig kellett aludniuk, vagy "normálisan", vagyis csukott szájjal, vagy pedig egy speciális orrcsipesszel, ami arra kényszerítette őket, hogy a szájukon keresztül vegyék a levegőt. Az önkéntesek szájának hőmérsékletét és pH-értékét folyamatosan mérték ez idő alatt. A kísérlet összesen négy éjszakán keresztül tartott.

Alvás közben lecsökken a pH-érték

Úgy találták, hogy az átlagos napközbeni pH-érték 7,3 volt, ez alvás közben 7-re csökkent. Azonban ha nyitott szájjal aludt valaki, akkor a pH-értéke átlagosan 6,6-ra változott - ez pedig jóval alacsonyabb, vagyis savasabb a normálisnál. A kémhatás esetenként 3,6-ra is csökkenhetett, ami jóval az alatt a határ alatt van, amelynél a fogzománc károsodni kezd.

"Normális, hogy alvás közben folyamatosan és lassan csökken a száj kémhatása, de azoknál, akik nyitott szájjal alszanak, sokkal jelentősebb ez a változás" - mondta Joanne Choi, a kutatás vezető szerzője. "Ez az első olyan kutatás, mely folyamatosan figyelte a szájunk éjszakai kémhatásának változásait. Ha tehát valaki a száján keresztül veszi a levegőt alvás közben, azzal rosszabb fogakat kockáztat."

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)