Milyen gyakran menjek fogorvoshoz?

Vannak olyan szerencsések, akiknek elég kétévente felkeresni fogorvosukat. A többieknek bizony félévente rá kellene szánniuk magukat a szájvizitre.

A fogorvosok általában szeretik, ha nem a fogfájás ültet minket a székükbe, hanem akkor is tiszteletüket tesszük náluk, amikor még nincs komoly baj. Bár sokan nem követjük, tudjuk, hogy a fogaink megóvása érdekében fél évenként akkor is javasolt volna fogorvosunkat felkeresnünk, ha semmilyen panaszunk nincsen.

A fogászati állapotfelmérés segítségével még idejében kiszűrhetők a kisebb szuvasodások. A kezdődő, így ekkor még viszonylag kevesebb fogkő eltávolításával és a szájhigiéné ellenőrzésével megelőzhetjük az ínygyulladás és a fogágy-betegségek kialakulását. Az állapotfelmérés során a fogorvos a fogak mellett a szájüreget is ellenőrzi, így - különösen dohányosok esetében - idejében felfedezhetőek a daganatos elváltozások is.

Ennyire félünk Egy látogatás a fogorvosnál komolyabb stresszt és félelmet vált ki az emberekben, mint a kígyók vagy a pókok - derül ki egy kutatásból, kattintson! Tehát minden érv amellett szól, hogy ha nincs különösebb problémánk, azért félévente keressük fel a fogorvost. Ezért is érdekes az a bbc.hu-n olvasható tanulmány, amely szerint a fogaikat helyesen és körültekintően ápolók elég, ha kétévente vagy annál is ritkábban mennek fogorvoshoz.

Egy 2001-ben készült finn összefoglaló is azt tanácsolja a fogbetegségekkel kapcsolatban alacsony rizikójú 18 év alattiak akár másfél-két évet is várhatnak, míg felkeresik fogorvosukat. Hozzá kell tenni, hogy Finnországban sokkal egészségesebben élnek az emberek, kevesebb cukortartalmú ételt és italt fogyasztanak gyerekek és szülők egyaránt.

Van, akinek elég kétévente felkeresni fogorvosukat

Van, akinek elég kétévente felkeresni fogorvosát

Magyarországon azonban tudjuk, más a helyzet. Különösen a gyerekek fogait érdemes félévente ellenőriztetni, felnőtteknek pedig évente erőt venni és beülni a fogorvosi székbe, hiszen fogaink pár hónap alatt is kilyukadhatnak. Kevesen tudják, de a fogkő nemcsak kellemetlen szájszagot, hanem komoly betegségeket is okozhat: kezdetben egy pici ínygyulladás, később erősen vérző ínytasakok létrejöttéhez vezet, ami akár a fogak elvesztésével is járhat.

A szervezet ínyvisszahúzódással, azaz sorvadással próbál kompenzálni, ez idővel súlyos fogágy betegség kialakulásához vezet. Statisztikai vizsgálatok kimutatták, hogy 40 százalékkal nagyobb a halálozási valószínűsége annak, hogy valaki szívinfarktusban vagy agyi érelzáródási betegségben hal meg, ha fogágy állapota az események kialakulása előtt is jelentősen rosszabb volt.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: