Miért érzékeny a hidegre a fogunk?

A fogszuvasodásban szenvedők számára a fogérzékenység állandó problémát jelent, kutatók azonban most azt is pontosabban meghatározták, miért lehetnek érzékenyek a fogak a hidegre.

Egy hűtőből kivett ital fogyasztása éles fájdalmat okozhat a fogunkban - ez régóta ismert, azt azonban pontosan eddig nem értették a kutatók sem, hogy a fogak hogyan érzékelik a hideget. A Science Advances folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a fogbélben található sejtek között találhatóak azok a hidegre érzékeny fehérjék, amelyek az érzékeny reakciót kiváltják.

Súlyos baj lehet egy lyukas fogból A fogszuvasodás a világ lakosságának kilencvenöt százalékát érinti, és bár sok esetben kisebb fájdalmat okoz csupán, súlyos, akár életveszélyes állapotot is eredményezhet. Mi történik, ha nem kezelünk egy szuvas fogat? Kattintson a részletekért!

Ez okozhatja a fogérzékenységet

Akiknek a fogaik rosszabb álapotban vannak, azoknál ez a fogérzékenység hatvánnyozottan jelentkezhet. Ők pedig nincsenek kevesen, hiszen a fogszuvasodást a világ egyik legelterjedtebb betegségeként tartjuk számon, ami az emberek 90-95 százalékát érinti az élete folyamán. Nem túl rózsás a helyzet Magyarországon sem: egy átlagos 12 éves gyerek fogsorában már négy rossz fog található, a középkorúak fogainak pedig a fele szuvas, hiányzik vagy tömött. A fogzománc pusztulása miatt a fog belsőbb rétegeit is érhetik ezek az ingerek, amelyek így fokozhatják az érzékenységet a túl hideg vagy éppen túl meleg italok iránt.

A fogérzékenység sokaknak okoz mindennapos gondot. Fotó: Getty Images
A fogérzékenység sokaknak okoz mindennapos gondot. Fotó: Getty Images

A fogbélben található sejteket odontoblasztoknak hívjuk, amelyek a fog központjában lévő pulpát alkotják és a dentin képzésében van fontos szerepük. Ezekben található egy TRPC5 nevű csatorna, amely a hőmérsékletváltozást érzékelheti és jelezheti az agynak. A kutatók egerek és emberek fogazatában is vizsgálták a hőmérsékletváltozás miatt bekövetkező reakciókat, és az ott tapasztaltak alapján sikerült azonosítaniuk az ingerületért felelős területeket

A felfedezés magyarázatot adhat arra is, hogy egy régen használt házi praktika, a szegfűszegolaj miért enyhítheti valóban a fogfájást. A szegfűszeg ugyanis tartalmaz egy vegyszert, amely blokkolja ezt a "hidegérzékelő" fehérjét - mondta Katharina Zimmermann, a Friedrich-Alexander Egyetem munkatársa.

A kutató szerint a felfedezés azért is fontos, mert a fogérzékenység világszerte rengeteg embert érint. A későbbiekben azonban létrehozhatnak olyan blokkoló mechanizmusokat is, amelyek kimondottan a TRPC5 csatornát céloznák meg és enyhíthetik ezt a mindennapos kellemetlenséget.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: