Miért érzékeny a hidegre a fogunk?

A fogszuvasodásban szenvedők számára a fogérzékenység állandó problémát jelent, kutatók azonban most azt is pontosabban meghatározták, miért lehetnek érzékenyek a fogak a hidegre.

Egy hűtőből kivett ital fogyasztása éles fájdalmat okozhat a fogunkban - ez régóta ismert, azt azonban pontosan eddig nem értették a kutatók sem, hogy a fogak hogyan érzékelik a hideget. A Science Advances folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a fogbélben található sejtek között találhatóak azok a hidegre érzékeny fehérjék, amelyek az érzékeny reakciót kiváltják.

Súlyos baj lehet egy lyukas fogból A fogszuvasodás a világ lakosságának kilencvenöt százalékát érinti, és bár sok esetben kisebb fájdalmat okoz csupán, súlyos, akár életveszélyes állapotot is eredményezhet. Mi történik, ha nem kezelünk egy szuvas fogat? Kattintson a részletekért!

Ez okozhatja a fogérzékenységet

Akiknek a fogaik rosszabb álapotban vannak, azoknál ez a fogérzékenység hatvánnyozottan jelentkezhet. Ők pedig nincsenek kevesen, hiszen a fogszuvasodást a világ egyik legelterjedtebb betegségeként tartjuk számon, ami az emberek 90-95 százalékát érinti az élete folyamán. Nem túl rózsás a helyzet Magyarországon sem: egy átlagos 12 éves gyerek fogsorában már négy rossz fog található, a középkorúak fogainak pedig a fele szuvas, hiányzik vagy tömött. A fogzománc pusztulása miatt a fog belsőbb rétegeit is érhetik ezek az ingerek, amelyek így fokozhatják az érzékenységet a túl hideg vagy éppen túl meleg italok iránt.

A fogérzékenység sokaknak okoz mindennapos gondot. Fotó: Getty Images
A fogérzékenység sokaknak okoz mindennapos gondot. Fotó: Getty Images

A fogbélben található sejteket odontoblasztoknak hívjuk, amelyek a fog központjában lévő pulpát alkotják és a dentin képzésében van fontos szerepük. Ezekben található egy TRPC5 nevű csatorna, amely a hőmérsékletváltozást érzékelheti és jelezheti az agynak. A kutatók egerek és emberek fogazatában is vizsgálták a hőmérsékletváltozás miatt bekövetkező reakciókat, és az ott tapasztaltak alapján sikerült azonosítaniuk az ingerületért felelős területeket

A felfedezés magyarázatot adhat arra is, hogy egy régen használt házi praktika, a szegfűszegolaj miért enyhítheti valóban a fogfájást. A szegfűszeg ugyanis tartalmaz egy vegyszert, amely blokkolja ezt a "hidegérzékelő" fehérjét - mondta Katharina Zimmermann, a Friedrich-Alexander Egyetem munkatársa.

A kutató szerint a felfedezés azért is fontos, mert a fogérzékenység világszerte rengeteg embert érint. A későbbiekben azonban létrehozhatnak olyan blokkoló mechanizmusokat is, amelyek kimondottan a TRPC5 csatornát céloznák meg és enyhíthetik ezt a mindennapos kellemetlenséget.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)