Kitört, letört

Felnőtteknél is előfordulhat, de általában a gyerekekre jellemző baleset, hogy kitörik a foguk vagy letörik egy-egy darabja, ezért cikkünkben is erre helyezzük a hangsúlyt.

Kisded- és óvodáskorban az esések, iskoláskorban a kerékpár-, valamint a játszótéri balesetek, esetleg verekedés során elszenvedett sérülések és a sportbalesetek vezetnek. A fiúk kétszer gyakrabban sérülnek, mint a lányok. Érdekes módon a már balesetet szenvedett gyerekek 25%-a újra sérül, és hajlamosítanak egyes fogazati eltérések is, mint például az ujjszopás miatt előreálló metszőfogak (ezért is fontos a fogszabályozás, nem csupán az esztétikum miatt!). Sajnos a felnőttek alig 10%-a tudja, mi a teendő ilyenkor.

Elsősegély a fogcsírának

A tejfogak sérülése többnyire törés, de még gyakoribb a fog valamilyen irányú kimozdulása. Ennek legfőbb veszélye a maradó fogcsíra károsodása lehet. Fontos, hogy az (főleg a befelé, ínybe nyomódott) elmozdult fogat semmiképpen se próbáljuk meg a helyére nyomni, mert ezzel még nagyobb kárt okozunk. Azonnal gyermekfogászatra vagy szájsebészetre kell vinni a gyermeket.

A sérült fogak ellátásakor a végső cél nem a tejfog mindenáron való megmentése, hanem a maradó csíra védelme. Nagy esély van rá egyébként, hogy a benyomódott fog néhány hónapon belül magától helyére illeszkedik. Néhány napig érdemes pépes étrenden tartani a gyermeket. Teljesen kimozdult tejfogat nem igazán szoktunk visszahelyezni, - mert ilyenkor is fennáll a maradó fogcsíra sérülésének veszélye - hanem például kis helyfenntartó fogszabályozó készülékkel biztosítjuk a maradó fog előtöréséig annak helyét.

Ha a maradó fog nem marad ott

A maradó fogak sérülésénél - a tejfogakkal ellentétben - a fogak törése vezet, de itt is előfordulhat a fog részleges vagy teljes kimozdulása. Súlyosabb esetben a csontszövet és a lágyrészek is károsodhatnak.

Mi a teendő ilyenkor?
A tört darabot, vagy az egész fogat be kell hozni minél hamarabb a fogászatra, mégpedig úgy, hogy nyálban, tejben (végső esetben a beteg saját szájában, persze vigyázva, hogy le ne nyelje) tartjuk addig, még ha piszkos is!

Mi tilos ilyenkor?
Lemosni, lesikálni, szárazon zsebkendőbe vagy dobozba tenni és kézzel a foggyökeret megfogni. Csapvízben vagy alkoholban sem szabad tartani. Így van csak esély arra, hogy a kimozdult fog - esetleg még életben is tartva - visszahelyezhető a fogágyba. Ilyenkor a fogorvos - esetleg azonnali gyökérkezelés után is - visszahelyezi a fogat a fogágyba, és bizonyos időtartamra úgynevezett sínezést alkalmaz, vagyis rögzíti a sérült fogat a többihez. Utána ezt a fogat rendszeresen ellenőrizni kell, mert - mint minden sérüléskor - szövődmények itt is lehetnek.

Ha csak elmozdult...

A csak részlegesen elmozdult fogat sínezéssel, illetve fogszabályozási eszközökkel gyógyíthatjuk. A korona töréseit a fogfejlődés befejezéséig úgynevezett gyógykoronával védjük, majd pedig kompozit tömőanyaggal vagy végleges porcelán koronával védjük. Természetesen, ha lágyrész is sérült, vérzéscsillapítást kell végezni.

Még egyszer a lényeges tennivalók

Mielőbb szakrendelőbe kell vinni a beteget, mert a lágyrészek úgynevezett elsődleges összevarrása csak néhány órán belül történhet meg, utána a fertőzés veszélye sokkal nagyobb. Általában ebben az esetben tetanusz injekciót is kap a sérült. Nagyon oda kell figyelni, hogy a sérülés során a fejet nem érte-e trauma vagy nem volt-e eszméletvesztés. Erről a kezelőorvost tájékoztatni kell.

A legfontosabb tényező mindig a baleset és az ellátás között eltelt idő, hiszen a fog sikeres megmentése ezzel egyenesen arányos. Ezért a sérült fogú gyermeket és felnőttet is azonnal szakorvoshoz kell vinni, lehetőleg a foggal vagy fogdarabbal együtt.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+7, +12 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt némi napsütést követően erősen megnövekszik a felhőzet, kisebb eső is előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag