Hidak és fogpótlások: mit kell tudni róluk?

A fogpótlások készíttetése egyáltalán nem luxus, hanem a meglévő fogak egészségének megőrzését szolgálja. Milyen "áthidaló" elemet válasszunk?

Áthidalni a sorvadásveszélyt

A fogpótlások készíttetése egyáltalán nem luxus, hanem a meglévő fogak egészségének megőrzését szolgálja. Egy-két őrlőfog hiánya már károsan befolyásolhatja a harapási magasságot, ami a fogak erős kopásához vezet. A fogak illeszkedésének megváltozása károsítja, sorvasztja az ínyt, ha a szomszédos és a hiányzó fogakkal szemben levő fogak kimozdulnak a helyükből, kilazulnak, az állkapocs mozgása is megváltozik. A foghiány a határoló fogak dőléséhez vezethet, amely előbb-utóbb az összes fognál résképződést okoz. Ez a későbbi hídkészítés esélyeit is nagyban rontja.

Beruházás fogáldozat-hozatallal?

A helyes fogápolási rutinnal mindenki tisztában van, sokan mégsem követik! Olvassa el Fogápolási kisokosunkat! Sokan úgy gondolják, hogy a fogpótláshoz lecsiszolt fogakkal nagy kárt okoznak, pedig gyakran ezek a hiányt határoló fogak is szuvasak vagy tömöttek. Ezek a fogak egy jól záró korona alatt teljesebb értékűvé válhatnak, hiszen a pontos korona alatt egyáltalán nem romlanak. A csiszolás pedig a fogtechnikai anyagok fejlődésével már csak igen kevés foganyag eltávolítását jelenti - természetesen fájdalmatlanul. Kisebb foghiányok esetén, főleg ott, ahol a hiányt egészséges fogak határolják, érdemes mérlegelni a fogbeültetés lehetőségét, vagy ún. ragasztott híd készíthető. A fogászati technikák fejlődése ugyanis lehetővé tette a fogak lecsiszolása nélküli kisebb hidak tömegszerű megtámasztását a szomszédos fogakon.

A fogpótlások készíttetése egyáltalán nem luxus
A fogpótlások készíttetése egyáltalán nem luxus

Pillér híján

Nagy foghiányok esetén - melyek már "rendes" híddal nem pótolhatók, főleg, ha a foghiány a fogsor végén van - sok esetben fix megoldást jelenthet az ún. üvegpilléres híd, mely sebészeti beavatkozás nélkül, ragasztással készül.

Így azoknál, akiknél fogbeültetésrevalamilyen okból nincs lehetőség, mégsem kell kivehető pótlást készíttetni, amit sok ember az öregedés látható bizonyítékaként él meg.

Hamar munka sosem jó

Ha valaki nem akar fog nélkül maradni, akkor érdemes ideiglenes pótlást csináltatnia, és a végleges porcelánhidat csak akkor tanácsos elkészíteni, amikor a foghúzás után a sebek már annyira gyógyultak, hogy az íny megfelelő mértékben visszahúzódott. Mindig a munka elvégzése előtt tisztázza a páciens az összes felmerülő kérdést az orvossal, kérdezze meg, mit javasol, mit nem, mennyi idő szükséges bizonyos gyógyulási folyamatokhoz stb. Természetesen az anyagok minőségéről és az árakról is érdemes tájékozódni, s célszerű előre megkérdezni az orvost, hogy egy adott munka mennyibe fog kerülni.

Az is fontos kérdés, hogy mennyi időre oldja meg a problémát a pótlás, és hogy mennyi időre vállal garanciát az orvos az általa elvégzett munkáért és a felhasznált anyagokért.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció