Milyen fogimplantátumot válasszak?

A fejlődő technikai lehetőségeknek köszönhetően, nagyon sokféle fogbeültetési rendszer létezik, melyek lehetővé teszik, hogy a páciens adottságainak, szükségeinek és igényeinek legmegfelelőbbet alkalmazzák fogbeültetéskor. Itt most csak a legfőbb tudnivalókat és a fogbeültetés alapjait ismertetjük.

A foghiányok pótlása az ókor óta gondot okoz a betegeknek és a gyógyításukkal foglalkozó szakembereknek. Az etruszkok arany szalagokkal rögzítették a pótolt fogakat a maradó fogazathoz. Az idö múltával és a fogorvoslás fejlődésével elérkeztünk arra a szintre, amikor képesek vagyunk akár a maradó fogazat felhasználása nélkül is rögzíteni a fogpótlást.

Hidak

Nagy foghiányok esetén - melyek már "rendes" híddal nem pótolhatók, főleg, ha a foghiány a fogsor végén van - sok esetben fix megoldást jelenthet az ún. üvegpilléres híd, mely sebészeti beavatkozás nélkül, ragasztással készül. Bővebben itt olvashat a témáról!

Műgyökeret a fogmederbe


Az eljárás lényegét az képezi, hogy a nagy tisztaságú titánból készült és megfelelő formájú műgyökér képes összeépülni a csonttal. E tény közel 40 éve ismert. Az első sikeres műgyökér beültetést Per Ingvar Branemark svéd kutató végezte kb. 35 éve. Az ő nevéhez fűződik a jelenség felismerése is. Egyben neve fémjelzi a ma legjobbnak tartott implantációs rendszert.

A teljes fogatlanság is gyógyítható

Valóban, fogbeültetéssel, több fog is pótolható, ha az állcsontok megfelelő vastagságúak, sőt az állcsontok sorvadása esetén is van lehetőség csontpótlásra és később beültetésre. A beültetés során a csontba furatot készítenek, amelybe menetfúrás után egy külső menettel ellátott tiszta titánból készült csavar kerül. E csavar, mint említettem - a titán különleges tulajdonságainak köszönhetően - összeépül a csonttal. Ehhez pl. a Brinemark rendszernél általában 3 és 6 hónap közötti gyógyulási idő szükséges.

Fogbeültetéssel több fog is pótolható

Fogbeültetéssel több fog is pótolható


A gyógyulás idején a titán fogmű az íny alatt helyezkedik el, kívülről nem látható. Amikor a csontosodás befejeződött, és az ellenőrző röntgen-felvételen is jól látható, az íny kinyitása után a csavar üregében található menetes belsőbe belecsavarják a csiszolt foghoz hasonló felépítményt.

Változatok a rögzítésre

Természetesen nem csak ilyen rögzítési megoldás lehetséges. Elterjedt az is, amikor a fogpótlást átmenő csavarokkal rögzítik az implantátumhoz. Ezzel a fogmű bármikor lecsavarozható és ellenőrizhető az implantátum is. A legkorszerűbb rendszerek is elérhetők Magyarországon.

Leggyakrabban felmerülő kérdések

Milyen feltételek szükségesek a fogbeültetéshez?
  • jó általános egészség
  • megfelelő csontvastagság
  • kifogástalan szájhigiéne
Mely betegségek ellenjavallják a beültetést?

Milyen életkorig végezhető el ilyen beültetés és mennyire tartós?

Bármely életkorban elvégezhető a beültetés, ha az általános egészségi állapot megengedi és van kellő vastagságú csontozat. Helyes ápolással és jól kivitelezett fogpótlással, amelyet a beültetett műgyökér hordoz, a tartósságnak nincs időbeli határa.

Előfordul-e allergia vagy rosszindulatú elfajulás az implantációval kapcsolatban?

Az implantátumok anyaga nagytisztaságú titán-oxid. Ennek a fémnek különleges biológiai tulajdonságai vannak, a csont képes összeépülni vele. A szakirodalom soha nem írt le semmilyen allergiás, vagy daganatos elfajulást implantáció kapcsán. Helyes beültetési technika mellett, szakmailag helyesen kivitelezett felépítménnyel az implantátumok élethosszig szolgálhatnak.

Kieshet-e az implantátum?

A nem megfelelő szájhigiéné, az implantátumra rakódott lepedék és fogkő - hasonlóan a természetes fogakhoz - fogágybetegséget keltenek, és a műgyökér meglazulásához vezetnek.

Milyen költségekkel jár a beavatkozás?

Tény, hogy nem olcsó. Ugyanakkor hosszú távon megtérülő befektetés lehet, hiszen fogpótlásokat, és pl. egy hídnak áldozatul eső két saját fog koronáját is meg lehet vele takarítani.

Értékelje a cikket!

Kb. 2 éve diagnosztizálták, hogy a házi porra,-atkára vagyok allergiás. Erre azóta szedem a Lordestint. Kb.két hónapja elkezdtem nagyon köhögni. Elmentem a háziorvoshoz és ő azt mondta, hogy hörgő és mellhártyagyulladásom van. Írt fel antibiotikumot, szedjek köptetőt és estére csillapítót. Két hétig úgy ahogy jobb volt, majd megint kezdődött a köhögés. Visszamentem az orvoshoz és mondta szedjem még a köptetőt és este a csillapítót.ACC200-asat szedtem be már 1,5 dobozzal és 1 Libexint,de nem múlik. Már nem merem szedni. Mellkasom és a hátam az nem fáj. Esténként és ha pl.:lépcsőn megyek nehezen szedem a levegőt. Ha lefekszem még rosszabb a légzés és a be és kilégzés sípoly lapáttal. Jobban köhögök és horkolok is. A munkahelyemen vegyszerekkel dolgozom és szerintem ez is rátesz egy lapáttal. Mit tegyek?

Kedves Kérdező! Mielőbbi tüdőgyógyászati vizsgálatot javasolok, mert a megfelelő kezelés csak a diagnózis felállítása alapján lehetséges. Sokféle betegség okozhat ilyen tüneteket. A már ismert allergiája felveti annak a lehetőségét is, hogy ...

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt közepesen fátyol-és gomolyfelhős lesz az ég, csapadékra nincs kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag