Góckutatás a szájban: rejtélyes betegségek nyomában

Hajhullást, bőrproblémákat, sőt akár szívbelhártya-gyulladást is okozhat egy fel nem fedezett fogászati góc. A góckutatás okairól és lehetőségeiről dr. Iványi Zoltán, az Oxygen Medical fogorvos-szájsebésze beszélt.

Mi az a gócbetegség?

A gócfertőzés az a folyamat, amely során egy, a szervezet valamely részén fennálló helyi gyulladásból a baktériumok vagy azok toxinjai a szervezet más területeire jutnak, és megbetegítik az ott lévő szerveket. A helyi gyulladás maga a góc, a kiváltott betegség pedig a gócbetegség.

Akkor gondolunk gócbetegségre, ha valamely szerv betegségének nem találjuk a közvetlen kiváltó okát. Ilyenek lehetnek többek között a hajhullás, egyes bőrgyógyászati betegségek (például az ekcéma ), ízületi problémák, vesegyulladás, kisebb görcsös állapotok, gyermekkori asztma, nőgyógyászati, főként petefészekkel kapcsolatos betegségek vagy a férfi nemi szervekkel, prosztatához kapcsolódó betegségek.

A szájüregi daganat a vezető halálokok közé tartozik világszerte és amerikai tanulmányok szerint már évtizedek óta nem javul az ilyen típusú daganatos betegségek túlélési aránya. Az éves fogorvosi szűrés többek közt ezért is elengedhetetlen. Kattintson!

A baktériumok útja

A baktériumok testünk természetes lakói, és ha egyensúlyban van jelenlétük az immunrendszerünk működésével, akkor egészségesek vagyunk. Ugyanakkor, ha felborul az egyensúly, a kórokozók - amelyeknek egyik lehetséges „lakhelye” a szájüreg - a véráramba juthatnak és más szervet károsíthatnak. A szájüregben, a fog körül számos olyan pont van, ahol a baktériumok betegséget okozhatnak.

A góckutatás során komoly betegségekre is fény derülhet

Fogágy: a nagy mennyiségű fogkő és a benne tenyésző baktériumok krónikus fogágygyulladást okozhatnak, amely a vérző fogíny miatt folyamatos sebfelszínt biztosít a kórokozók szervezetbe jutásához.

Fogbélüreg: a fogszuvasodás során a kórokozók a szuvas területről a fogbélüregbe, majd a gyökéren keresztül a csontba juthatnak.

Gyökércsúcs: az itt kialakuló, gyakran tünetmentes krónikus gyulladás szintén lehetőséget ad a toxinoknak, baktériumoknak, hogy a véráramba kerüljenek.

Ezeket a jelenségeket, valamint még az előretörésben lévő fogak csírazsákját fogászati gócnak tekinthetjük.

Fogászati góckutatás

Gyakran előfordul, hogy egy páciens kifejezetten csak egy fogászati probléma miatt érkezik a fogorvoshoz és mintegy véletlenül derül fény a gócbetegségre, de egyre gyakoribb az is, hogy más szakorvosok küldenek beteget a fogászatra gócbetegség gyanújával.

„Ha fogászati góckutatásra érkezik a páciens, elsősorban a szájüreget, a szájnyálkahártyát és a fogínyt vizsgáljuk, de megtörténik a mandulák megtekintése is” – ismerteti dr. Iványi Zoltán, az Oxygen Medical fogásza, szájsebésze. Gyulladás után kutatnak a szakemberek, felmérik, milyen mértékű a fogkövesség, van-e szuvasodás vagy fogágybetegség. Speciális vizsgálatokkal a fogbél állapotára is lehet következtetni.

Góckutatás során nagyon fontos a panorámaröntgen, ami segít abban, hogy észrevegyék az elő nem tört fogakat és a fogakat körülvevő csontos képletek esetleges elváltozásait. Ha sikerül beazonosítani és kezelni a bajok forrását, az gyakran életminőség-javulást eredményez akár évek óta tartó problémák esetén is.

A nem szűnő, látszólag „ok nélküli” tünetek forrásának kivizsgálása során tehát elengedhetetlen a fogászati vizsgálat, de az éves szűréseken is fény derülhet egy-egy rejtett gócra.

Forrás: Oxigen Medical

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)