Evés után ezért nem jó fogat mosni

A megfelelő fogmosási technika, illetve a jó minőségű fogkefe és fogkrém önmagában még nem elég az optimális fogápoláshoz. Legalább ilyen fontos ugyanis a fogmosás helyes időzítése.

Nyáron, amikor a sok gyümölcs és savas frissítő ital tovább fokozza a saveróziót, különösen érdemes figyelni arra, hogy ne rögtön étkezés után, hanem csak fél-egy órával később vegyük kézbe a fogkefét. Ezzel elejét vehetjük számos kellemetlen tünet kialakulásának - olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében.

Milyen problémát okoz a saverózió?

A saverózió során a fog kemény szöveteiből ásványi anyagok oldódnak ki. Ez eleinte még nem okoz látható változást, később azonban mattá válik tőle a fogfelszín. Ahogy pedig egyre több anyag oldódik ki a fogból, kopások keletkezhetnek a koronán, a gyökérfelszínen, vagy mindkettőn. Saveróziót idézhetnek elő a szénsavas üdítőitalok, a gyümölcsök és, zöldségek, de akár még az uszoda vize is, ha annak pH-értéke nem optimális - magyarázza dr. Nevelits Annamária, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának fogorvosa.

fogmosás, fogápolás, saverózió, fogszuvasodás, fog- és szájápolás
Nagyon fontos a fogmosás helyes időzítése. Fotó: Getty Images

A saverózió tünetei széles spektrumon mozognak: a láthatatlan elváltozástól akár az elviselhetetlen fájdalomig bármi előfordulhat. A kopásokat nehéz tisztítani, így növelhetik a plakkok képződését, ráadásul a környező szövetek begyulladhatnak, és ezek is okozhatnak panaszokat, vérzést, fájdalmat. Az előrehaladott folyamat pedig a fog teljes integritását is veszélyeztetheti, megnyílhat a fogbélcsatorna, és a gyökérkezelésig is eljuthatunk - ismerteti a fogorvos.

Mit lehet tenni ellene?

Érdemes kifejezetten a saverózió ellen ható fogkrémet használni, de ennél lényegesebb kérdés a fogmosás időzítése. Savhatás után legalább fél-egy órát javasolt várni annak érdekében, hogy a zománcból, illetve a fog kemény szöveteiből kioldódott foganyag képes legyen a remineralizációra, vagyis az ásványi anyag visszaépülésére, és azt a fogkefével ne dörzsöljük le azonnal.

Mit kell tudni a saveróziós fogkopásról? A válaszért olvassa el korábbi cikkünket!

Emellett a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is elengedhetetlen. A savak ugyanis csökkentik a szájüreg pH-értékét, ha pedig ez 5,5 alá esik, akkor közvetett módon is elkezd kioldódni a foganyag. Ezért érdemes odafigyelni arra, hogy megfelelő legyen a nyálelválasztásunk. Ebből a szempontból is a víz a legoptimálisabb ital, mivel a nyálelválasztás fokozásával a nyálban lévő ásványi anyagok visszakerülnek a fogra.

Fontos a helyes fogápolási rutin

A parodontológus úgy véli, hogy a magyar emberek legtöbbje nagyon lelkes fogmosó, ám ez nem feltétlenül társul jó fogmosási technikával. Emiatt ugyancsak előfordulhatnak szuvasodások, ínygyulladások, ami fogágybetegségbe is torkollhat. A jó technikát tehát meg kell tanulni, és akár az egyénre szabott napi szájápolási rutin miatt is érdemes felkeresni a fogorvost.

A fogtisztításhoz a legoptimálisabb eszköz egy puha vagy közepesen erős sörtéjű fogkefe. A túl kemény fogkefe fokozhatja az ínyvisszahúzódás kialakulását, ami szabaddá teheti a fognyakat és érzékenységhez vezethet. A fogkrémek közül a fluoridtartalmúak segíthetnek a fogak megerősítésében, ám érdemes tudni, hogy a fluorid csak a megfelelően tiszta fogakon hatásos. Ajánlatos tehát a fluoridos fogkrém használata előtt alaposan megtisztítani a fogfelszíneket csupán fogkefével, illetve naponta egyszer speciális fogköztisztító kefét is javasol a szakember az ételmaradékok eltávolítására.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)