Életmentő lehet a jó szájhigiénia

Friss kutatások rávilágítanak, hogy a rendszeres fogmosásnak szó szerint életmentő hatása lehet bizonyos daganatos betegségek esetén.

Fogmegtartó fogmosás: így csináljuk !

Azt mindannyian megtanuljuk már gyerekként, hogy a rendszeres fogmosás nagyon fontos fogaink egészségének védelme érdekében, de a tudósok szerint nem csak emiatt érdemes rendszeresen fogat mosni, öblíteni és gargalizálni. Idén három tanulmány is foglalkozott azzal, milyen kapcsolat lehet a vastagbélrák és egy, a szánkban élő, Fusobacterium nucleatum nevű kórokozó között - írja a nypost.com . És bizony, hogy van összefüggés: a kutatók azt állítják, hogy ez a baktérium is szerepet játszhat az áttétek kialakulásában. Ez a felismerés pedig azért is rendkívül fontos, mert azt írják, a rákban elhunytak 90 százaléka az áttétek miatt válik menthetetlenné.

Nem csak fogaink egészsége érdekében érdemes gyakran fogat mosni.
Nem csak fogaink egészsége érdekében érdemes gyakran fogat mosni. Fotó: Getty Images

Gyulladás alakul ki

Az egyik ilyen kutatás résztvevője, Daniel Slade biokémikus csapatával arra a következtetésre jutott, hogy a vastagbélrákos sejtekben, amelyeket "megszállt" ez a fent említett kórokozó, gyulladás alakult ki, és ez a gyulladás járult hozzá a sejtek mozgásához. A felfedezés azért is lehet igen jelentős, mert a vastagbélrák a második leghalálosabb ráktípus a világon a tüdőrák mögött.

Nem csak a vastagbélrákkal lehet összefüggés

A Fusobacterium nucleatum nevű kórokozót más tanulmányok összefüggésbe hozták például a fent említett tüdőrákkal, de más daganattípusokkal is, például a mell-, a nyelőcső- és a hasnyálmirigyrákkal. Mint arról korábban mi is írtunk , a Fusobacterium nucleatum és egy másik, ínybetegségekkel összefüggő baktérium, a Porphyromonas gingivalis melléktermékei fokozhatják a szájüregi daganatok kialakulásának kockázatát is - olyan mikrokörnyezetet hoznak létre, melyben könnyebben szaporodnak a daganatos sejtek.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)