Dió és sajt a fogszuvasodás ellen

Fogaink jó állapotának megőrzéséért a minden étkezés utáni, de legalább napi kétszeri fogmosásról már sokat hallottunk. Ám táplálkozásunkkal is megelőzhetjük a fogbetegségeket?

A fogszuvasodás a világon az egyik legelterjedtebb betegség, élete során nagy valószínűséggel mindenki találkozik vele. Fogunk megfelelő ápolása a fogkefe, fogselyem és szájvíz hármas pillérén nyugszik. Ha az alapokat megtettük, akkor lássuk, táplálkozásunkkal hogyan segíthetjük egészséges szájhigiéniánk megőrzését.

Mit (t)együnk az étkezések után?

Dr. Péter Csilla, fogszakorvos szerint elegendő, ha minden étkezés után fogat mosunk. Ha erre nincs mindig lehetőségünk, akkor arra figyeljünk, hogy az étkezést megfelelően zárjuk le. Az étkezés végén, desszertként olyan ételeket fogyasszunk, melyek semlegesítik a savas kémhatást. A cukros édességek, melyeket mi, magyarok előnyben részesítünk az étkezés megkoronázására, kiesnek a lehetőségek közül. Mit együnk akkor?

Az arab országokban diót szolgálnak fel az étkezés végén, a franciáknál és az angoloknál pedig az utolsó fogásként asztalra kerülő sajttál teszi teljessé a kulináris élvezeteket. Nem véletlen, hiszen ezek az ételek az evések után magas zsírtartalmuknak köszönhetően fogaink őrei a savakkal szemben.

A szakértő szerint az is jó módszer, ha az evés befejezését követően megiszunk egy pohár szénsavmentes vizet, vagy eszünk egy nyers sárgarépát, karalábét vagy retket, hadd pucolják ki a közökbe ragadt ételmaradékokat. Ezek a zöldségek a nyáltermelést is serkentik, ezzel is segítve a tisztítást.

A rágógumi is hasznos

A rágógumi is hasznos eszköze szánk tisztán tartásának, és emellett kellemes leheletet is biztosít. A rágó nemcsak tisztít, hanem az étkezés során savas irányba eltolódott szájüregi pH-értéket helyreállítja, így akadályozza a baktériumok invázióját. A fogszakorvos nem ért egyet azzal, hogy az iskolákban az étkezéseket követően is tiltják a rágózást, hiszen a fogak megfelelő tisztán tartásának a rágó az egyik fő eszköze.

Mindenképpen cukormentes rágógumit válasszunk, azok közül is a legjobb a xylittel édesített változat, hiszen a nyírfacukor a fogszuvasodás megelőzésében is nagy szerepet játszik. Nem bomlik le a szájban, így nem okoz savasodást, ezáltal nem irritálja a fogakat, mint például a fehér cukor. Ezentúl a xylit csökkenti a szuvasodást okozó baktériumok számát a szájüregben. Amerikában az egészségügy ezt az édesítőszert a fogszuvasodás megelőzésére is használja: minden gyereknek napi szinten 1 kiskanál nyírfacukrot kell ennie az iskolában.

Fluorid nemcsak a fogkrémben van!

Ne felejtsük el azt sem, hogy a fogzománc felépítésében fontos szerepet játszik a fluorid, mely a fogkrémek egyik alap alkotóeleme. A fogorvos nagyon fontosnak tartja, hogy gyermekünk szervezetébe még a maradandó fogak beépülése előtt, a tejfogak idején megfelelő mennyiségű fluoridot juttassunk, így a gyerek fogsora többet bír majd felnőttkorban!

De nem csak a fogmosáskor juttathatunk fluoridot a szervezetünkbe. Egyik legnagyobb fluoridtartalmú italunk a tea , ételek között pedig a burgonya, a saláta, a dió, a tengeri halak és a bárányhús.

Megállapíthatjuk tehát, hogy ha kicsit több figyelmet fordítunk táplálkozásunkra fogaink szempontjából is, garantáltan kevesebbet kell találkoznunk a "rettegett fogorvossal".

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: