Csúcstechnológia a fürdőszobában. A fogmosás újraértelmezése?

Interaktív kommunikáció a fogkefénkkel? Miért is ne! - talán így foglalható össze röviden a jelenleg elérhető egyik leginnovatívabb fogkefe tesztelésének tanulsága. De nézzük a részleteket.

Már a fogmosás sem a régi - pontosabban fogalmazva, ha akarjuk, akkor nem kell, hogy az legyen. Természetesen vannak, akik még mindig a hagyományos, kézi fogkeféhez ragaszkodnak, de akik váltani szeretnének, vagy esetleg szintet lépni a fogmosásban, azok már egyre több lehetőség közül választhatnak. Választhatják akár az elektromos fogkefék legújabb generációjának egyik tagját, a szónikus fogkeféken túl ugyanis már elérhetők a mágneses vezérlésű eszközök. Nekünk most lehetőségünk volt letesztelni egy ilyen fogkefét - és leírjuk, mit tapasztaltunk.

Applikáció segíti a fogmosást

Először is le kell szögeznünk - mert emellett nem lehet szó nélkül elmenni -, hogy az Oral-B iO névre hallgató, mobil applikációval összekötött elektromos fogkefe sorozatának 9-es verziója annyira szép, hogy szinte alig mertük kivenni a dobozából. Méretes (színes) kijelzője van, vezeték nélküli töltőt adnak hozzá, és rögtön kéri, hogy Bluetoothon keresztül "hozzuk össze" a mobilunkkal. Ha ez megvan, le kell tölteni hozzá az Oral B applikációját, amelyben a regisztráció után ki lehet alakítani a felhasználói profilt. Bár a fogkefe természetesen az applikáció nélkül is működik, érdemes letölteni, és használni, mert csak így fogjuk megtapasztalni a fogkefe igazi lényegét.

Az applikáció segít, hogy egyetlen fogunk se maradjon ki a tisztításból. Fotó: Getty Images
Az applikáció segít, hogy egyetlen fogunk se maradjon ki a tisztításból. Fotó: Getty Images

Ha használjuk az applikációt, a telefon kijelzőjén például láthatjuk, éppen hol tartunk a fogmosásban. Mi több, ahhoz is kapunk segítséget, hogy egyetlen fogunkat se hagyjuk ki a tisztítási folyamatból, és a fogkefe fejét minden irányba mozgassuk. A cél ugyanis nem kevesebb, mint az, hogy tökéletes legyen a végeredmény. A fogkefében ugyanis beépített nyomásérzékelő is van, a ledes kijelző pedig többféle színben világít, attól függően, hogy jól vagy rosszul dolgozunk-e. A felvillanó zöld szín például jót jelent, jelzi, hogy helyesen mossuk a fogunkat, a piros arra figyelmeztet, hogy éppen túl erősen nyomjuk a fogunkhoz a fejet, a rózsaszín pedig azt jelenti, hogy nem eléggé erősen. Az elején zavaró lehet, főleg annak, aki előtte csak hagyományos fogkefét használt, mi néhány fogmosás után megszoktuk. Ha jó munkát végeztünk, jön a virtuális vállveregetés, azaz széles mosollyal nyugtázza az app, hogy figyeltünk rá, és persze a jelzésekre.

A fogkefe a legjobb barátunk. Vagy mégsem? Számos kutatás mutatott már rá, hogy a magyarok száj - és fogápolási kultúráján lenne még mit javítani - a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a lakosság 60 százalékának például hiányos a fogazata. Nem fest jobb képet a WHO jelentése sem, mely szerint az unión belül Magyarország egyike azon országoknak, ahol a legrosszabb állapotban van a lakosság fogazata. A foghiány pedig nem csak genetikai adottságokra vezethetők vissza, a rendszeres szájápolás - a napi legalább kétszeri fogmosás, az időnkénti fogorvosi ellenőrzés - elengedhetetlen része kell, hogy legyen az életünknek.

Az általunk tesztelt 9-es modellben 7 fogmosási program van. A termékcsaládhoz kétfajta - egy általános és egy érzékenyebb - fej kapható, így valójában megduplázódnak a lehetőségek. A gyártó állítása szerint a fogkefe piacra dobását mintegy hat évnyi kutatómunka előzte meg (elhisszük nekik!), és különlegessége, hogy a súrlódás nélküli mágneses meghajtója az energiát közvetlenül az egyes sörték hegyére továbbítja. A mikrorezgések által így csendes és hatékony tisztítást tesz lehetővé. Hogy mi mit éreztünk ebből? Azt, hogy a kerek fej szinte siklik a fogakon, a kézi fogkeféhez képest valóban simább, tisztább érzés maradt a fogmosás után.

A szájápolás új korszaka már tart egy ideje, ezt kár lenne vitatni. Növelheti-e a fogmosási hajlandóságot egy ilyen fogkefe? Nos, jó kérdés, reméljük, hogy igen. Mi csak arról tudunk nyilatkozni, hogy nekünk nagyon meggyőző volt a készülék. Olyannyira, hogy nyugodt szívvel merjük ajánlani bárkinek, aki lecserélné régi fogkeféjét, vagy valamelyik családtagját hasznos ajándékkal lepné meg karácsonykor.

A teszthez a fogkefét a gyártó Procter & Gamble biztosította.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)