A legveszélyesebb fogászati betegségek

A felnőtt magyar lakosság mintegy 80 százaléka érintett valamilyen szintű fogágybetegségben, ez hazánkban a fogak elvesztésének elsődleges okozója - hívta fel a figyelmet dr. Windisch Péter, a Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának igazgatója.

Az ínygyulladás a fogágybetegség előfutára, hátterében a fogakra lerakódott lepedékben lévő baktériumok állnak. Nem megfelelő fogmosási technika mellett gyakorlatilag minden egészséges emberben kialakulhat ínygyulladás. Tinédzserkorban és várandósság alatt pedig a hormonális változások is hozzájárulnak a megjelenéséhez - írta meg a semmelweis.hu. Az ínygyulladás a lepedék professzionális, azaz szakember által végzett eltávolítása és jó fogmosási technika elsajátítása után gyógyul. Napi kétszeri fogmosással, fogköztisztítással és félévenkénti fogorvosi kontrollal hosszú időn keresztül, akár életünk végéig megőrizhető fogaink egészsége. Ha azonban nem kezelik a gyulladást, akkor idővel egyre jobban károsodik a fogak tartószerkezete - ezt nevezzük fogágybetegségnek (parodontitis).

A fogszuvasodás főként gyerekeknél és fiatal felnőtteknél fordul elő
A fogszuvasodás főként gyerekeknél és fiatal felnőtteknél fordul elő

A fogágybetegség kialakulásában a bakteriális lepedéken túl genetikai tényezők és számos általános szervezeti betegség (elsősorban a cukorbetegség), valamint rossz szokások (főként a dohányzás) is szerepet játszanak. Dr. Windisch Péter hangsúlyozta, évek, évtizedek alatt kialakuló elváltozásról van szó. A kellemetlen lehelet, a mozgó fogak, a kiszélesedett fogközök, a vérző íny mind-mind azt jelzi, hogy érdemes mielőbb fogorvoshoz fordulni. Ha idejében felismerik és kezelik a kórképet, rendszeres kontroll mellett akár élethosszig megőrizhetőek a fogak. A szakember felhívta a figyelmet, hogy a kezeletlen parodontitis azon túl, hogy a fogak elvesztéséhez vezet, a szervezet egészére kihat: akár kardiovaszkuláris betegségeket is okozhat, negatív hatással van a terhesség kimenetére, összefüggésbe hozható koraszüléssel és egyéb szülési komplikációkkal, továbbá többek között a cukorbetegséget is negatívan befolyásolja.

Fontos kiemelni, hogy daganatellenes vagy csontritkulásra felírt szerek szedésének megkezdése előtt javasolt alaposan átvizsgáltatni fogainkat, mert az ilyen típusú gyógyszerek használata alatt már kockázatos a legtöbb fogászati beavatkozás. Továbbá érdemes altatás, illetve nagyobb műtétek, például ízületi protézis beültetése előtt a fogköveket eltávolíttatni és szükség esetén az ellátásra szoruló fogakat a terápia megkezdése előtt kezeltetni.

A fogszuvasodás okai

Milyen tünetekről ismerhető fel a fogszuvasodás? Részletek itt.

A fogágybetegséggel szemben a fogszuvasodás kialakulása főként a gyerekeket és a fiatal felnőtteket érintő fogbetegség. A kiinduló tényező ebben az esetben is a nem megfelelő szájhigiénia miatt megjelenő lepedék. Az ebben letelepedő, fogszuvasodást okozó baktériumok hatékonyságát a helytelen táplálkozási szokások (például nassolás, cukros italok) is fokozzák. Kevesen tudják, hogy a szájápolást az első fogak megjelenésétől kell elkezdeni: naponta kétszer, a gyermek napirendjébe beépítve, reggel és este. Ez azt jelenti, hogy a baba "játszófogkeféje" mellett a szülő mossa meg babafogkefével és korosztálynak megfelelő fluorid tartalmú fogkrémmel gyermeke fogát egészen 7-8 éves koráig. Fontos, hogy a baba és a kisgyermek lássa szüleit fogmosás közben, mert az utánzás a tanulás egy fajtája, amelyben a megerősítés döntő szerepet játszik. A félévenkénti fogorvosi kontroll pedig 3 éves kortól javasolt.

Hogyan válasszunk fogkefét?

A Parodontológiai Klinika dr. Jurácsik Tímea és dr. Michailovits Georgina vezetésével szeptembertől havi rendszerességgel interaktív előadássorozatot szervez laikusoknak. Csütörtök délutánonként egy órában tájékoztatnák az érdeklődőket a többi között az ínybetegségekről, a fogászati implantációról és a fogszabályozásról. Minden alkalommal bemutatják a helyes fogmosási technikát hagyományos és elektromos fogkefével. A résztvevők abban is segítséget kapnak, hogyan igazodjanak el a fogkrémek, fogkefék és egyéb szájápolási kiegészítők kiválasztása során.

A fog- és ínybetegségek kialakulása szempontjából a legveszélyeztetettebb korcsoportnak, a középiskolásoknak külön előadást terveznek "Lyukasóra" címmel, ahol szó esne a fogszuvasodásról, az ínygyulladásról, a fogfehérítésről és a dohányzás káros hatásairól. A helyes fogmosási technikáról itt is szó esik majd.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)