A fog és az íny

Fogaink épségét nemcsak esztétikai szempontok miatt kell megőrizni. A jó rágás a kifogástalan emésztés alapfeltétele.

Testünk legkeményebb szövete a fog, az állcsont és az állkapocs peremén elhelyezkedő mésztartalmú szervünk. A metszőfogak "levágják" az ételt, a szemfogak apróbb darabokra tépik, a kis- és a nagyőrlők szétmorzsolják, vagyis előkészítik a további emésztésre. A maradandó fogazat a gyermek hétéves kora táján jelenik meg. A fog fehér, látható részét borító zománc a korona. A fogak belső csontállományát dentinnek nevezzük. A fog rejtett részét, a fogínyben lévő gyökeret cement öleli körül. Az állcsont és az állkapocs foglalja magába az egész fogsort, amely felnőtteknél harminckét fogból áll (a négy bölcsességfogat is beleértve). Oxigénnel és a léthez nélkülözhetetlen más elemekkel a fogakat is a vérerek látják el, s van bennük egy főideg is.

A fogszín elváltozásai

Tünet

Különböző tényezők okozzák a fogak elszíneződését vagy elszíntelenedését.

A fog felületén látható barna vonalak a fogszuvasodás jelei, ilyen esetben haladéktalanul fogorvoshoz kell menni. Megjelenhetnek a fogakon sárgás, olykor barnás foltok is, melyeknek nincs kóros hátterük; rendszerint a dohány, a kávé, a tea festékanyaga, esetleg fogkő okozza az elszíneződést.

Az is előfordulhat, hogy az ivóvíz túl magas fluoridtartalma váltja ki az elszíneződést.

Okok

A fogak színe változhat alultápláltság miatt, öregedéskor, de okozhatja már az enyhe vitaminhiány is. A dohányzás, a kávé, a tea együttes hatása, valamint vastartalmú gyógyszerek és egyes antibiotikumok is árthatnak a fehér fogaknak.

Kezelés

A fog elszíneződését nem szükséges kezelni, kivéve kóros tünetek jelentkezésekor. Utóbbi esetben a kezelést az okok függvényében kell megválasztani, például vitaminpótlás, fogkő-eltávolítás. Vigyázzunk a fogak fehérítésére szánt "csodatévő" termékekkel, kérjük ki fogorvosunk tanácsát.

Fogpótlás

"Balesetben kitört egyik alsó kismetszőm. Félek, hogy a pótlás elrontja a korábban hibátlan fogsoromat." Nem kell aggódnia, a fogsora olyan szép lehet, mint a balesete előtt. Minden fognak jellemző színezete van, és ezt a fogtechnikusok jól tudják. Amikor a fogorvostól átveszik az ön foglenyomatát, a pótlás színét az eredeti fog színéhez igazítva választják ki.

Az őrlőfog metszeti képe:

a fogzománcot (fehér), a fog módosult csontos állományát (narancsszínű) és a fogbélürege (piros) ábrázolja. A kék rész jelöli a gyökeret borító cementet.

Fogcsikorgatás

Tünet

A bruxizmusban szenvedő beteg rendszerint alvás közben csikorgatja fogait.

Okok

Alvás közben az állkapocs ízületeire túl nagy nyomás nehezedik, és az állkapcsok izmai görcsösen összehúzódnak. Mindez származhat az alsó és a felső fogsor rossz elhelyezkedéséből, foghiányokból, alvás közbeni öntudatlan idegességből.

Veszélye

A krónikus bruxizmus károsíthatja a fogakat, mert elkoptatja a fogzománcot. Az erős és rendszeresen a fogra nehezedő nyomás sértheti a fogbelet. Ez a funkciózavar változtathat a halánték, az állcsont és az állkapocscsont hátulsó nyúlványa által alkotott ízület jó működésén. A huzamos fogcsikorgatás torzíthatja az állkapocs tengelyét, ami fájdalmas lehet, sőt fejfájást is okozhat.

Kezelés

A leghatásosabb a sínezés. Éjszakára a harapást stabilizáló vékony műanyag sínt lehet a fogívre helyezni, így rögzítve a helyes fogzáródást.

Segíts magadon!

Állkapocs-ízületi fájdalmak

Ha rágóizomgörcsöt, vállig kisugárzó izomfájdalmat vagy gyakori fejfájást tapasztal, ellenőriztesse a fogait. Az orvos megvizsgálja az állkapocsívet, a töméseket és a fogsor zárásakor a fogpótlásokat. Az ilyen fájdalom enyhíthető meleg, nedves borogatással, minimális állkapocsmozgással. Szakember irányításával tanulja meg és végezzen rendszeresen szájnyitási és tágítási gyakorlatokat. Ez fontos ahhoz, hogy az állkapocsízület megőrizze mozgathatóságát. 7. szám

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés