Vitaminok, melyekből hiányunk van

A modern életmóddal járó táplálkozás során sokakkal előfordul, hogy bár sokat esznek, az elfogyasztott ételek kalóriatartalma, illetve mennyisége nem arányos vitamin- és tápanyagtartalmukkal. A szervezet nagyon hamar jelzi, ha valami hiányzik.

D-vitamin

Nagy szerepet játszik az immunrendszer működésében, szabályozza a hormonális egyensúlyt és a kalcium felszívódását a csontokba. A D-vitamin-hiány nagyon gyakori. Legjobb forrása a napfény, amelyből nagyon kevesen jutnak elegendő mennyiséghez, ezért fontos, hogy táplálkozással, illetve szükség esetén táplálékkiegészítőkkel vigyük be a hiányzó mennyiséget.

Vitaminok, amelyeket télen pótolni kell A téli vitaminpótlás nemcsak a gyümölcsök és zöldségek csökkenő mennyisége miatt nehéz, hanem mert a szervezet könnyebben legyengül, és elegendő napfényhez sem jut, így különösen fontos, hogy jobban odafigyeljünk az immunrendszerünkre. Mit érdemes ilyenkor fogyasztani?

Magnézium

Az emberek több mint fele magnéziumhiányos, ráadásul az olyan tényezők, mint a kávéfogyasztás, a stressz vagy a túl sok finomított cukor fogyasztása tovább csökkentik a szervezet magnéziumszintjét. Ez az ásványi anyag fontos szerepet játszik a vérnyomás és avércukorszintszabályozásában, az izom-, illetve idegi funkciók szabályozásában is. Legjobb, ha figyelünk, hogy sok magnéziumtartalmú ételt, például spenótot, tökmagot és mandulát együnk, de táplálékkiegészítő formájában is szedhetjük.

A banán, tökmag és a spenót kiváló magnéziumforrás
A banán, a tökmag és a spenót kiváló magnéziumforrás

Vas

A szervezetnek vasra van szüksége a hemoglobin termeléséhez. A vashiány főleg a nők körében gyakori. Sok vasat tartalmaz a szabad tartású állatok mája, de az alga is, valamint bőven van belőle a lencsében, a spenótban, a fekete babban és az étcsokoládéban.

B-vitaminok

Nyolcféle B-vitamin létezik. A leggyakoribb a B-12 vitamin hiánya, amelynek tünete lehet többek között a csökkent szellemi teljesítőképesség és az alacsony energiaszint is. Különösen vegánok, illetve vegetáriánusok körében gyakori a hiánya. Sok B-12 található a marhahúsban, a lazacban, a szardíniában, a makrélában, a fetasajtban, az élesztőben és a tojásban is.

Forrás: care2.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)