Veszélyesek az agyra a sütemények

A többszörösen feldolgozott élelmiszerek fogyasztása súlyos hatással van az agyi folyamatainkra. Egy friss kutatás eredménye szerint akár napi két sütemény rendszeres fogyasztása is jelentősen gyorsítja a mentális hanyatlás ütemét.

Talán senkit nem lep meg az a hír, hogy a konzerv készételek vagy a fagylalt nem tartozik a legegészségesebb élelmiszerek közé. Egy frissen publikált kutatás azonban arra is rávilágított, hogy a többszörösen feldolgozott élelmiszerek milyen hatással vannak az agyműködésünkre – írja a Medical Xpress .

Nem tesz jót a konzerv és a teasütemény

Az Alzheimer-szövetség San Diego-i nemzetközi konferenciáján bemutatott kutatás felvázolta, hogy az olyan élelmiszerek, mint az instant tészta, a cukros italok és a mirelit ételek, mind szerepet játszanak a kognitív hanyatlásban. Ezek az élelmiszerek viszonylag kevés előkészítést igényelnek és gyorsan fogyaszthatóak, a különböző fűszerek és ízfokozók miatt pedig népszerűek is az emberek körében. Jóval kevésbé táplálóak azonban, mintha ugyanilyen kalóriaértékben például zöldségeket, gyümölcsöket, tojást vagy húst fogyasztanánk – mondta el Perez Escamilla, a Yale Egyetem közegészségügyi tanszékének professzora.

sütemény, feldolgozott élelmiszerek
Néhány ártatlannak hitt sütemény is komoly hatással lehet az egészségünkre. Fotó: Getty Images

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a többszörösen feldolgozott élelmiszerek fogyasztása hatással van olyan egészségügyi problémákra, mint az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és bizonyos daganatok. Ennek ismeretében nem is meglepő, hogy az agyműködést is negatívan befolyásolhatják ezek az ételek.

A tanulmányban több mint tízezer középkorú és idősebb felnőtt étrendjét és kognitív képességét hasonlították össze. Az eredmények szerint azoknál az embereknél, akik napi kalóriájuk legalább 20 százalékát többszörösen feldolgozott élelmiszerekből fedezték, sokkal gyorsabb volt a mentális hanyatlás üteme a vizsgált 6-10 éves intervallumban, mint azoké, akik kevés ilyen élelmiszert fogyasztanak. Az eredmények szerint már napi 100 kalóriányi feldolgozott élelmiszer hatással lehet a mentális egészségünkre, ami két sütemény elfogyasztását jelenti.

Egy témában készült másik tanulmány azt is megállapította: a többszörösen feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának 10 százalékos növekedése 25 százalékkal megemeli a demencia kialakulásának kockázatát. Perez Escamilla szerint a feldolgozott élelmiszereket gyermekkorban sem javasolt nagy mennyiségben fogyasztani, hiszen alapvetően hatással lehetnek az ízlésre és a későbbi táplálkozási szokásokra.

A szakemberek hozzátették: a feldolgozott élelmiszereket legnagyobb mértékben a szegényebb, társadalmi perifériára szorult emberek fogyasztják, akik anyagi okokból nem engedhetik meg maguknak az egészséges táplálkozást, vagy egyszerűen nincs idejük elkészíteni házilag a táplálóbb fogásokat. Ezekre az emberekre pedig fokozottabban ér más olyan hatás is (például a stressz, vagy a légszennyezés) amelynek szerepe lehet a mentális hanyatlás felgyorsulásában.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)