Vegyi anyaggal vonják ki a kávéból a koffeint, ez vajon tényleg árt?

Egészség- és környezetvédők aggódnak, sőt már petíciót is benyújtottak a koffeinmentes kávéban lévő vegyi anyag miatt. De vajon jogos-e az aggodalom?

Egészség- és környezetvédő aktivista csoportok nemrégiben petíciót nyújtottak be az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalához (FDA), hogy fontolják meg annak a vegyi anyagnak a betiltását, amelyet a koffeinmentes kávé előállításához használnakírja a National Geographic.

kávé, koffeinmentes kávé
Sokan választják a koffeinmentes kávét. Fotó: Getty Images

A metilén-kloridról van szó, amelynek ipari felhasználását a Környezetvédelmi Ügynökség nemrégiben betiltotta, mivel rákos megbetegedéseket, valamint idegrendszeri mérgezést, májkárosodást, sőt akár halált is okozhat. "Vannak alternatívák" – mondja Jaclyn Bowen, aki annak a Clean Label Project nevű szervezetnek az ügyvezető igazgatója, amely a kávé koffeinmentesítéséhez használt metilén-klorid más lehetőségekkel való helyettesítését szorgalmazza.

A kávéfogyasztók több mint harmada rendszeresen iszik koffeinmentes kávét – derült ki egy hazai felmérésből. De vajon miért? Mutatjuk

Így vonják ki a koffeint

A kávé koffeinmentesítéséhez valamilyen oldószerre van szükség. A kávébabok forró oldószeres keverékben való áztatása ugyanis segít kivonni a koffeinmolekulákat. Alapvetően négy fő oldószert használnak:

  1. A metilén-klorid használatát európai módszernek is nevezik. Ezt alkalmazza a legtöbb cég.
  2. Az etil-acetátot természetes oldószerként emlegetik, mivel számos gyümölcsben, például a banánban és a cukornádban is megtalálható.
  3. A svájci vizes módszer forró vizet alkalmaz. 
  4. A szén-dioxidos módszer folyékony szén-dioxiddal vonja ki a koffeint.

Ezért nem kell aggódni

A metilén-klorid régóta a legszélesebb körben használt oldószer, és az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal előírja, hogy mennyit tartalmazhat ebből a koffeinmentes kávé. A kávémárkák független tesztelései során pedig következetesen a határértékek alatti metilén-kloridszintet mérnek.

Nem is mindenki ért egyet azzal, hogy a metilén-kloridot be kellene tiltani a kávé koffeinmentesítésében. Ahogy a Nemzeti Kávészövetség írta egy nemrégiben kiadott sajtóközleményében:

A tudományos bizonyítékok túlnyomó része azt mutatja, hogy az európai módszerrel készült koffeinmentes kávéfogyasztás - mint minden kávé esetében - jelentős egészségügyi előnyökkel jár, beleértve a hosszabb életet és többféle rákos, valamint krónikus betegség kockázatának csökkenését.

Probléma lehet azonban, hogy a koffeinmentes kávét fogyasztók közül sokan már így is érzékenyebbek a nyomokban lévő vegyi anyagok hatásaira. Ide tartoznak a terhes nők és a krónikus betegek. A fogyasztói aggályok miatt ezért bizonyos vállalatok egyre gyakrabban alkalmaznak olyan alternatívákat, mint például a svájci vizes módszer.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30 °C
Minimum: +18 °C

A felhős tájakon fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, a legkevesebb napsütés északkeleten várható. Főleg a Dunától keletre alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt lesz, de a zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul, azonban a felhősebb északkeleten néhány fokkal ez alatt maradhat a hőmérséklet. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra