Üres has, teli has - mikor melyik előnyös?

Azt mindannyian tudjuk, hogy az egészséges, jól összeválogatott, változatos étrend rendkívül fontos ahhoz, hogy a legjobb formánkat nyújtsuk, akár szellemi, akár fizikai értelemben. Azonban időnként az éhségnek is megvan a maga előnye - vagyis van olyan dolog, amit üres hassal jobb elvégezni!

Nem érdemes például randevúzni üres hassal: kutatások szerint a nők könnyebben esmek szerelembe és szexuális szempontból is könnyebb őket kielégíteni, ha előtte alaposan bevacsoráztak. A Drexel University szakemberei képalkotó eszközzel vizsgálták a nők agyát, és úgy találták, hogy az agy jutalomközpontja aktívabb volt (ha romantikus vagy erotikus képeket nézegettek), ha nem voltak éhesek.

Ha éhesen megyünk vásárolni, nemcsak többet fogunk költeni, de olyan ételek is a kosarunkba kerülhetnek, amelyeket nem is igazán akartunk megvenni, illetve az egészségesebb élelmiszerek csábításának is könnyebben engedhetünk. Egy kutatásban 68, 18 és 62 év közötti önkéntes vett részt, akiket arra kértek, hogy a kísérlet kezdete előtt öt órát ne egyenek. Utána két csoportba osztották őket, és míg az egyik csoport jól lakhatott, a másik semmilyen ételt nem fogyasztatott. Ezek után egy virtuális boltban kellett bevásárolniuk.

Tényleg meghízunk, ha este eszünk? Az egyik legelterjedettebb elmélet szerint a karcsúság egyik titka, hogy este hat után már semmit nem szabad enni, mert az este elfogyasztott energia "jobban beépül", vagyis könnyebben lesznek belőle felesleges kilók és kellemetlen zsírpárnák. Valóban így van? Akik éhesen végezték el a feladatot, sokkal magasabb kalóriatartalmú ételeket választottak maguknak, például csokoládét, cukorkákat és szalámiféléket, míg a jóllakottak zöldségeket és gyümölcsöket vettek. Egy másik tanulmány szerzői szerint az üres has nemcsak akkor nem előnyös, ha élelmiszereket vásárolunk, hanem akkor is befolyásolja a választásainkat, ha tartós használati cikkeket vagy ruhákat veszünk.

Ha jóllakottan megyünk vásárolni kevesebb felesleges élelmiszert veszünk

Ha jóllakottan megyünk vásárolni kevesebb felesleges élelmiszert veszünk Általánosságban fogalmazva, éhesen nem érdemes döntéseket hozni, sem nagyot, sem kicsinek tűnőt, az éhség miatt ugyanis sokkal merészebbek, sőt felelőtlenebbek lehetünk, és töbet is kockáztathatunk. Kísérletek során kiderült, hogy akik éhesek, azok inkább az érzelmeikre hallgatnak, és előnyben részesítik a nagyobb nyereményt kínáló eshetőségeket, még akkor is, ha ezzel sokkal többet kockáztatnak.

Az alacsonyabb vércukorszint és az éhség a másokhoz való viszonyainkat is megváltoztatja, és például sokkal erőszakosabbak, agresszívabbak leszünk. Egy amerikai kutatás során például kiderítették, hogy azok a házaspárok, akik vércukorszintjét alacsonyabbnak mérték, sokkal többet veszekedtek és megértés helyett haraggal fordultak a másik felé.

Ha szeretnénk minél jobban kipihenni magunkat, akkor ne bújjunk ágyba teli hassal (igaz, éhesen se). A túl sok étel miatt könnyen jelentkezhetnek a refluxbetegségre utaló tünetek, például gyomorégés, és emiatt nem tudunk jól aludni - ráadásul a refluxbetegségnek súlyos szövődményei is lehetnek!

A hagyományos tanács szerint egy-egy olyan este előtt, amikor tudjuk, hogy nagyobb mennyiségű alkoholt fogunk fogyasztani, érdemes enni valamit. Ha üres a hasunk, akkor az alkohol is könnyebben szívódik fel és könnyebben a fejünkbe száll. Ha pedig alkoholfogyasztás után eszünk valamit, akkor könnyebben kijózanodhatunk.

Bizonyos gyógyszereket is érdemesebb akkor bevenni, ha eszünk vagy ettünk valamit. Ezek közé tartoznak például azok a szerek, melyek hányingert okozhatnak (például a köszvény kezelésére alkalmazottak); azok, melyek irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját; a cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerek, vagy a savlekötők. A gyógyszer útmutatóján szerepelnek az előírások, ezeket mindenképpen kövessük!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)