Túl sok cukrot esznek az emberek

Csak egy kanálnyival csökkent az amerikaiak cukorfogyasztása 16 év alatt. Ám a túl sok cukor mellett rengeteg fehér kenyeret és zsírt is fogyasztanak - állapította meg egy új tanulmány.

Az amerikai kormány egészséges étkezési indexe szerint az elmúlt 16 évben a százas skálán 56-ról 58-ra javult a mutató. Az amerikaiak azonban még mindig túl sok olyan ételt esznek, amelyek növelik a cukorbetegség, a szívbetegségek, az elhízás és egyéb egészségügyi problémák kockázatát - állapította meg Fang Fang Zhang, a tanulmány társszerzője.

cukor, cukorbevitel, cukorfogyasztás, egészségtelen táplálkozás
cukor, cukorbevitel, cukorfogyasztás, egészségtelen táplálkozás

Táplálkozási problémák

A tanulmány az 1999 és 2016 között végzet állami felmérésekben szereplő csaknem 44 ezer felnőtt adatain alapult. "A látható javulás ellenére jelentős táplálkozási problémák maradtak fenn" - közölték a szerzők. Fontos lenne, hogy az amerikaiak kevesebb rágcsálnivalót, hot dogot, zsíros marhahúst, vajat és más telített zsírt tartalmazó ételt fogyasszanak. Miközben nem ajánlott ezekből a napi kalóriabevitel 10 százalékánál többet enni, a valóságban csaknem 12 százalékot tesznek ki az amerikaiak étrendjében.

Az amerikai táplálkozási ajánlások szerint az egészséges étrendben a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, az alacsony zsírtartalmú tejtermékek és a különböző fehérjeforrások, köztük a tengeri halak, sovány húsok, baromfi, tojás és magok szerepe a legfontosabb.

A vizsgált időszakban a legnagyobb változás a cukorfogyasztás 16 százalékról 14 százalékra való csökkenése volt. A tudósok szerint azonban ez még mindig nagyon magas érték. A hivatalos ajánlás a napi kalóriabevitel tíz százaléka alatti érték lenne a hozzáadott cukormennyiségből. A tapasztalt csökkenés valószínűleg annak köszönhető, hogy az amerikaiak kevesebb cukros üdítőt isznak, ugyanakkor Zhang felhívta a figyelmet arra, hogy gyakran olyan ételekben is van cukor, amelyekről az ember nem is gondolná, például a joghurtokban vagy a paradicsomszószokban.

Több a gyümölcs, de nem elég

A kutatás szerint az amerikaiak kicsit több gyümölcsöt, olajos magot, zabpelyhet és más teljes kiőrlésű gabonafélét esznek, de ezek még mindig kevesebb, mint a napi kalóriabevitelük 5 százalékát tették ki 2016-ban. A sófogyasztás is csökkent valamennyit, és a szénhidrátokban gazdag gyümölcsitalokból is kevesebbet isznak az amerikaiak, ugyanakkor még mindig nagyon sok fehér kenyeret és más finomított gabonából készült ételt esznek.

A tanulmányban vizsgált időszak alatt az Egyesült Államokban megkétszereződött a cukorbetegek száma, a túlsúlyos vagy elhízott felnőttek aránya pedig mára több mint 70 százalék lett. Közben továbbra is a szívbetegség a vezető halálok az országban.

A magyar gyermekek túl sok cukrot esznek

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének közleménye szerint a magyar felnőttek kevesebb cukrot fogyasztanak az ajánlott határértéknél, a gyerekek cukorfogyasztása viszont problémás. A WHO-ajánlást megalapozó kutatások szerint a magyar felnőtt populáció cukorfogyasztása - a norvégokéhoz hasonlóan - a napi teljes energiabevitelnek átlagosan a 7-8 százaléka, tehát az ajánlott 10 százalékos limit alatti.

A magyar gyermekek cukorfogyasztása azonban a határérték feletti, a napi kalóriabevitelük 12-25 százalékát teszik ki. A trend általánosnak mondható, a gyerekek világszerte több édességet fogyasztanak a felnőtteknél. A nagyvárosokban is cukrosabb étrendet követnek az emberek, mint vidéken.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció