Túl sok cukrot esznek az emberek

Csak egy kanálnyival csökkent az amerikaiak cukorfogyasztása 16 év alatt. Ám a túl sok cukor mellett rengeteg fehér kenyeret és zsírt is fogyasztanak - állapította meg egy új tanulmány.

Az amerikai kormány egészséges étkezési indexe szerint az elmúlt 16 évben a százas skálán 56-ról 58-ra javult a mutató. Az amerikaiak azonban még mindig túl sok olyan ételt esznek, amelyek növelik a cukorbetegség, a szívbetegségek, az elhízás és egyéb egészségügyi problémák kockázatát - állapította meg Fang Fang Zhang, a tanulmány társszerzője.

cukor, cukorbevitel, cukorfogyasztás, egészségtelen táplálkozás
cukor, cukorbevitel, cukorfogyasztás, egészségtelen táplálkozás

Táplálkozási problémák

A tanulmány az 1999 és 2016 között végzet állami felmérésekben szereplő csaknem 44 ezer felnőtt adatain alapult. "A látható javulás ellenére jelentős táplálkozási problémák maradtak fenn" - közölték a szerzők. Fontos lenne, hogy az amerikaiak kevesebb rágcsálnivalót, hot dogot, zsíros marhahúst, vajat és más telített zsírt tartalmazó ételt fogyasszanak. Miközben nem ajánlott ezekből a napi kalóriabevitel 10 százalékánál többet enni, a valóságban csaknem 12 százalékot tesznek ki az amerikaiak étrendjében.

Az amerikai táplálkozási ajánlások szerint az egészséges étrendben a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák, az alacsony zsírtartalmú tejtermékek és a különböző fehérjeforrások, köztük a tengeri halak, sovány húsok, baromfi, tojás és magok szerepe a legfontosabb.

A vizsgált időszakban a legnagyobb változás a cukorfogyasztás 16 százalékról 14 százalékra való csökkenése volt. A tudósok szerint azonban ez még mindig nagyon magas érték. A hivatalos ajánlás a napi kalóriabevitel tíz százaléka alatti érték lenne a hozzáadott cukormennyiségből. A tapasztalt csökkenés valószínűleg annak köszönhető, hogy az amerikaiak kevesebb cukros üdítőt isznak, ugyanakkor Zhang felhívta a figyelmet arra, hogy gyakran olyan ételekben is van cukor, amelyekről az ember nem is gondolná, például a joghurtokban vagy a paradicsomszószokban.

Több a gyümölcs, de nem elég

A kutatás szerint az amerikaiak kicsit több gyümölcsöt, olajos magot, zabpelyhet és más teljes kiőrlésű gabonafélét esznek, de ezek még mindig kevesebb, mint a napi kalóriabevitelük 5 százalékát tették ki 2016-ban. A sófogyasztás is csökkent valamennyit, és a szénhidrátokban gazdag gyümölcsitalokból is kevesebbet isznak az amerikaiak, ugyanakkor még mindig nagyon sok fehér kenyeret és más finomított gabonából készült ételt esznek.

A tanulmányban vizsgált időszak alatt az Egyesült Államokban megkétszereződött a cukorbetegek száma, a túlsúlyos vagy elhízott felnőttek aránya pedig mára több mint 70 százalék lett. Közben továbbra is a szívbetegség a vezető halálok az országban.

A magyar gyermekek túl sok cukrot esznek

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének közleménye szerint a magyar felnőttek kevesebb cukrot fogyasztanak az ajánlott határértéknél, a gyerekek cukorfogyasztása viszont problémás. A WHO-ajánlást megalapozó kutatások szerint a magyar felnőtt populáció cukorfogyasztása - a norvégokéhoz hasonlóan - a napi teljes energiabevitelnek átlagosan a 7-8 százaléka, tehát az ajánlott 10 százalékos limit alatti.

A magyar gyermekek cukorfogyasztása azonban a határérték feletti, a napi kalóriabevitelük 12-25 százalékát teszik ki. A trend általánosnak mondható, a gyerekek világszerte több édességet fogyasztanak a felnőtteknél. A nagyvárosokban is cukrosabb étrendet követnek az emberek, mint vidéken.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció