Tévedéseken alapszik a paleo étrend

Egy új tanulmány jelent meg a The Quarterly Review of Biology szaklapban, amely szerint téves a paleolit diéta szénhidrátmentessége.

Barlanglakó őseink ugyanis nemcsak kedvelték a szénhidrátokat, legalább annyira szükségük is volt rá, mint ma nekünk, még akkor is, ha ők még nem termesztették, hanem gyűjtögették ezeket. Az tehát, hogy a paleo étrendben csak hús, hal és kevés zöldség és gyümölcs volt, kifejezetten téves.

Ha délelőtt csak gyümölcsöt eszünk és folyadékot iszunk, az még nem garancia a fogyásra, sőt. A napi többszöri, kis mennyiségű étkezés a kulcs - nézze meg erről szóló Videórendelőnket! A kutatók az elmúlt évek régészeti, genetikai és fiziológiai kutatásaira és eredményeire alapozva állítják azt, hogy a növényi szénhidrátokra és a húsra egyaránt szükség volt az emberi evolúcióhoz: ezt pedig három millió éves fogminták és növényi maradványok (gumók és egyéb keményítőtartalmú növények maradványa) is egyaránt bizonyítják.

Ezen földfelszín alatt fejlődő növények ugyanis olyan tápanyagokban gazdagok, amelyeket gyűjtögető életmódot folytató őseink igencsak kedveltek: akkor ásták ki ezeket, amikor csak szükségük volt rájuk. A régészeti leletek is arról árulkodnak, hogy őseink kevesebbet vadásztak, mint amit korábban feltételeztünk róluk. Lehet, hogy a hús volt a kedvelt ételük, de az energiamennyiség, amit ennek megszerzésére kellett fordítani, sokkal több volt annál, mint amit ki lehetett nyerni belőle. Ehhez képest a gumók sokkal hatékonyabban biztosították az energiát.

Tévedéseken alapszik a paleo értend

Emellett több evolúcióelméleti kutatás is azt állítja: barlanglakó őseink korántsem csak húst fogyasztottak. Az agy táplálásához ugyanis több energiára volt szükség, erre pedig a keményítőben gazdag növényeket.

Ez, illetve az a kulturális/társadalmi tény, hogy őseink főzni tanultak, mind azt mutatja, hogy növényeket fogyasztottak, ezeket pedig nemcsak ízesebbé, hanem könnyebben emészthetővé is akarták tenni.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: