Tények és tévhitek a csokoládéról

Kutatók az antioxidáns-aktivitás magasabb szintjét mutatták ki a kakaóporban, mint az antioxidánsban gazdag szuperélelmiszerek némelyikében. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy vannak olyan csokoládék, amelyek alig tartalmaznak kakaót. Ideje tehát tisztázni, mire kell figyelni a csokoládéfogyasztásnál.

Egy új tanulmányban a kakaópor teljes flavonol- és polifenoltartalmát, valamint antioxidáns-aktivitását olyan szuperélelmiszerekével vetették össze, mint az acai bogyó, a feketeáfonya, a kistermésű áfonya és a gránátalma.

1. Az antioxidánsok a kakaóban vannak, nem az étcsokoládéban

A lényeg az, hogy nem csupán az étcsokoládé adja az antioxidáns-értéket, hanem az a kakaó, amelyből készül. Fogyasszunk legalább 70 százalék kakaótartalmú, organikus fekete csokoládét, lehetőleg töltelék nélkül, amely hidrogénezett zsírokat tartalmazhat.

Tények és tévhitek a csokoládéról

Tények és tévhitek a csokoládéról

2. Adagolás

Az adagolás itt is rendkívül fontos. A tábla méretétől függően egy tábla csokoládé 4-12 adagból (kockából) állhat, és általában már egyetlen kocka elegendő. Ha nem vigyázunk, könnyen túlzásba vihetjük az evést, és a telített zsírok és a cukor túlsúlyba kerülhetnek az előnyökkel szemben. Már egy bonbon méretű darab is képes csökkenteni a vérnyomást.

3. A valódi fekete csokoládé ára

Csokoládéról még többet! Ha még többet szeretne tudni a csokoládékról, itt olvasgathat! Az egészségügyi előnyökkel járó, valódi fekete csokoládé ára az édességes polcok nagy részét elfoglaló, hétköznapi csokoládékéhoz képest sokkal magasabb.

4. A kakaó előnyei más forrásokból

A csokoládészelet nem mindig a legideálisabb forrása az ismert antioxidánsoknak. Az egyik legjobb alternatíva a teafűből főzött tea. Dugattyús kávéfőzőben áztassuk a teafüvet legalább hét percig. Adjunk hozzá egy kis tejszínt és nyers cukrot, és máris megkapjuk az alakunkat sokkal jobban kímélő esszenciát. .

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)