Tea vagy kávé: melyik ébreszt jobban?

Van, aki a kávéra esküszik, van, aki a teára, ha arról van szó, hogy ébren kell maradni. De mit mond a tudomány: melyik élénkítő az egészségesebb? A BBC összeállításában természetesen a britek választása, a tea jön ki nyertesként az összehasonlításból.

Sokunknak kell a felébredéshez a teában vagy a kávéban található koffein: enélkül nem indul el a nap. De melyik ital a hatásosabb? Az összetételüket tekintve azt gondolhatjuk, hogy a kávé: egy csésze tea körülbelül feleannyi (40 milligramm) koffeint tartalmaz, mint egy csésze kávé (az erősségtől függően 80-115 milligramm). Ez azonban keveset mond arról, hogy milyen mértékben ébresztenek ezek az italok.

Egy igen kis mintán készült vizsgálatban a résztvevőket arról kérdezték meg, hogy a reggeli kávéjuk, illetve teájuk elfogyasztása után mennyire érezték ébernek magukat. Az eredmények azt mutatták, hogy nagyjából egyforma mértékben éberek a kávétól és a teázók, a koncentrációjukban és a reakcióidejükben nincs jelentős különbség. Ha azonban tea formában ugyanolyan mennyiségű koffeint vittek be a résztvevők, mint amennyi a kávéban van, akkor a tea hatásosabbnak bizonyult: inkább élénkítette a résztvevőket.

Mit tesz a testünkkel a kávé? A koffein, vagy hivatalos nevén 1,3,7-trimetil-xantin a világon talán leggyakrabban, legszélesebb körben fogyasztott élénkítő hatású alkaloid. Milyen hatása van szervezetünkre? A kutatók azonban azt mondják, hogy a koffeinmennyiség nem az egyetlen tényező, ami számít. Nagyon valószínű, hogy az élénkítővel kapcsolatos elvárásaink is meghatározzák, hogy mennyire érezzük magunkat ébernek egy csésze kávé vagy tea elfogyasztása után. Az is valószínű, hogy a kávé, illetve a tea íze és illata egyaránt hatnak arra, hogy érzékeink felébredjenek.

Tanulság: a közhiedelemmel ellentétben a tea ugyanolyan jó ébresztő ital, mint a kávé. Döntetlen...

Tea vagy kávé: melyiktől maradunk ébren?

Tea vagy kávé: melyiktől maradunk ébren?

Az alvás minősége

A kávé és a tea közötti legnagyobb különbség nem az ébrenlétkor vehető észre, hanem akkor, amikor aludni akarunk. A University of Surrey kutatói azt találták, hogy mind a kávé, mind a tea ugyanúgy hat a napközbeni éberségünkre, ugyanakkor aki kávét iszik, nehezebben alszik el, mint az, aki teázik. A teaivók jobban, pihentetőbben alszanak, mint a kávésok. Ez valószínűleg a koffeinmennyiség különbségével magyarázható.

Tanulság: a tea ugyanúgy felébreszt, mint a kávé, de nem okoz álmatlan éjszakákat. Egy - nulla a tea javára...

Sárga fogak...

A vörösbor mellett a kávé és a tea is azok közé az italok közé tartozik, amelyek rendszeres fogyasztásuk esetén elszínezik a fogakat: a csillogó fehérség matt sárgássá, illetve barnássá válik. De melyik ital a rosszabb? A legtöbb fogorvos egyetért abban, hogy a teában található pigmentanyagok sokkal valószínűbb, hogy megtapadnak a fogzománcon. Tehát a tea sokkal inkább színezi el a fogakat, mint a kávé. Különösen akkor veszélyes ilyen szempontból a tea, ha klór-hexidin-tartalmú antiszeptikus szájöblítőt használunk.

Tanulság: a tökéletes mosoly megőrzésében a kávé kevésbé akadályoz, mint a tea. Egy - egy.

Gyógyír a léleknek...

A britek úgy tartják, hogy a teázás nemcsak a fáradt testnek, de az összetört léleknek is jót tesz. Annyiban nem alaptalan ez a hiedelem, hogy vannak arra adatok, hogy a tea valóban nyugtatja az idegeket. Azok az emberek, akik rendszeresen teáznak, nyugodtabbak tudnak maradni stresszhelyzetekben, például, amikor nyilvános előadást kell tartaniuk, mint azok, akik gyógynövényes italokat fogyasztanak. Egy másik vizsgálat szerint azok, akik rendszeresen megisznak napi három teát, 37 százalékkal kisebb valószínűséggel lesznek depressziósak, mint azok, akik nem isznak ennyi teát.

A kávénak ebből a szempontból már nincs ilyen jó híre: a kávézók gyakran idegesebbek, mint a kávét nem fogyasztók. Ugyanakkor el kell ismerni, hogy bizonyos kutatások azt mutatják, hogy hosszú távon a kávénak is jó hatása van a mentális egészségre: a depresszió kockázatát például 8 százalékkal csökkenti a kávé - egy nagy mintán (300 ezer fő) készült metaanalízis szerint.

Tanulság: úgy tűnik, nincs különbség ilyen szempontból a tea és a kávé között. Ismét döntetlen.

... és a testnek

Korábbi vizsgálatokból az derült ki, hogy mind a teának, mint a kávénak vannak jótékony hatásai az egészségre. Bármelyiket is isszuk, naponta néhány csészényi élénkítő jó hatással van az egészségünkre, például mindkettő csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Ugyanakkor a koffeinmentes kávénak is ugyanilyen hatása van, tehát a jótékony hatás nem a koffeinnek, hanem valamelyik másik összetevőnek köszönhető.

Ezenkívül mindkét ital jó hatással van a szívre is. A kávé mellett ilyen szempontból megbízhatóbb adatok állnak, mint a tea mellett. Ugyanakkor a teával kapcsolatosan elmondható, hogy több ráktípusnál is szerepe lehet a megelőzésben.

Tanulság: Ismét döntetlen: mindkét italnak van az egészségre jótékony hatása.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)