Szomorúvá tesz az egészségtelen étkezés

A Pennsylvania Állami Egyetem kutatói megállapították, hogy azok a nők, akik általában odafigyelnek arra, amit esznek, és összességében tudatosan táplálkoznak, jelentős hangulatromláson esnek át, ha egy ideig egészségtelen módon étkeznek.

A vizsgálatot vezető Kristin Heron, a Survey Kutató Központ munkatársa Joshua Smyth professzorral, Stacey Scott kutatóval és Martin Sliwinski professzorral együttműködve figyelt meg olyan főiskolás lányokat, akik általában odafigyeltek arra, mit esznek, ám valami miatt egy időre feladták elveiket, és valamilyen egészségtelen étkezési szokást vettek fel.

Megfigyeléseikről az Amerikai Pszichoszomatikus Társaság Miamiban megrendezett konferenciáján számoltak be, ahol többek között azt is elmondták, hogy a különféle egészségtelen étkezési szokások a már eleve búskomorabb hangulatú lányokat még levertebbé tették, míg az amúgy pozitív kedélyű személyeken nem mutatkozott hangulatbeli változás.

A vizsgálat során a szakemberek 131 olyan nőt figyeltek meg, akik egészségtelen étkezési szokásokat vettek fel, és saját alakjukról és súlyukról is téves elképzeléssel rendelkeztek, azonban kifejezett étkezési rendellenességgel egyikük sem küzdött. Egy számítógép által a nap során többször is kaptak a hangulatukkal és az aktuális étkezési szokásaikkal kapcsolatos kérdéseket, melyekre azonnal válaszolniuk kellett. A szakemberek szerint mindez a korábbi kutatásoknál alaposabb képet adott az alanyok érzelmi állapota és az étkezésük módja közötti kapcsolatokról, mivel hétköznapi helyzetben, mindennapi tevékenységeik közben figyelték még őket.

A szakemberek úgy vélik, a mostani vizsgálat segíthet abban, hogy jobban megértsék, mitől alakulnak ki valakinél különféle egészségtelen étkezési szokások - például a nassolgatás, a túlevés vagy éppen a teljes ételmegvonás -, és miként lehet ezek ellen felvenni a harcot.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)