Répával a prosztatarák ellen

A Yorki Egyetem kutatói Norman Maitland professzor vezetésével kimutatták, hogy az A-vitaminban gazdag zöldségek fogyasztása segít kezelhetőbbé tenni a prosztatadaganatot.

A kutatók felfedezték, hogy a retinolsav nevű A-vitamin származék csökkenti a daganat átterjedésének képességét a környező szövetekre. A-vitamint az olyan élelmiszerek tartalmaznak a legnagyobb mennyiségben, mint a sárgarépa, az édesburgonya vagy a zöld leveles zöldségek.

Maitland professzor elmondta, hogy ha a daganatot sikerül a prosztatára korlátozni, sokkal könnyebben kezelhető a hagyományos módszerekkel. "Ez inkább megelőzés, mint orvosság, de segít megakadályozni a daganat továbbterjedését" - magyarázta a szakértő.

"Felfedeztük, hogy a rosszindulatú prosztatarák-őssejtekben bizonyos iker gének kikapcsolódnak. Amikor retinolsavval visszakapcsoljuk ezeket, a daganat kevésbé agresszívvá válik. Már évek óta tudtuk, hogy a férfiak vérmintáiban az alacsony A-vitamin szint összefüggésben áll a prosztatarákkal , de eddig nem ismertük a háttérben lévő mechanizmust. Ez az izgalmas új fejlemény egy étrendi elemet hoz összefüggésbe a prosztatarák-őssejtekkel" - tette hozzá Maitland professzor.

Az Egyesült Királyságban évente mintegy 40 ezer férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal, akik közül körülbelül 10 ezer beteg belehal a kórba. Magyarországon évente körülbelül 2400 új esetet fedeznek fel, és 1300-1400 halálesetért felelős a betegség.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: