Pasztörizálás: így lett egészségesebb a tej

A pasztörizálás az egyik legelterjedtebb élelmiszertechnikai módszer, melynek célja, hogy jelentősen lecsökkentse egy élelmiszerben található kórokozók számát, így azt minél biztonságosabb legyen elfogyasztani.

Louis Pasteur francia tudós nevéhez nemcsak a veszettség elleni védőoltás kifejlesztése fűződik, hanem annak a felismerése és bizonyítása is, hogy a betegségeket különböző mikrobák okozzák. Ha ezeket a kórokozókat elpusztítjuk, akkor azzal nagyon sok betegséget meg lehet előzni.

Pasteur az 1860-as években felfedezte, hogy a sör, illetve a bor rövid ideig tartó felmelegítése, majd lehűtése megakadályozza, hogy az italok tönkremenjenek, megsavanyodjanak. A hő hatására ugyanis elpusztulnak a bennük található, bomlást okozó mikrobák.

Egy kutatás szerint a tej jó hatással van az agyra, mert növeli egy természetes antioxidáns mennyiségének szintjét. Milyen védelmet jelent ez? Olvasson tovább!

A pasztörizálás lényege, hogy az élelmiszerekben, italokban található mikrobák mennyiségét jelentős mennyiségben csökkentsék. Ezzel nemcsak az élelmiszerek eltarthatóságát lehet jelentősen megnövelni, de szinte minimálisra lehet csökkenteni annak az esélyét is, hogy ezektől az élelmiszerektől valamilyen betegséget kapjunk el.

Az eljárás során az élelmiszereket 60-90 fokra hevítik (még forráspont alatt tartják), majd hirtelen lehűtik. A hő hatására a mikrobák jó része elpusztul. A pasztörizálás és a sterilizáció közötti fő különbség, hogy a pasztörizálás nem irtja ki az élelmiszerekben található összes mikrobát – ez ugyanis az ételek élvezeti értékét is ronthatja, de a minőségnek sem tesz jót.

A pasztörizálást számos helyen alkalmazzák az élelmiszeriparban, például a bor, a sör, az ecet, a gyümölcslevek, szirupok és konzervek tartósításánál, de a leggyakrabban mégis a tej és a tejtermékek előállításánál kerül rá sor. A nyers tejben ugyanis számos, az emberre is veszélyes kórokozó lehet, többek között olyan mikrobák, melyek tuberkulózist, diftériát, skarlátot vagy lisztériát okozhatnak.

Az Amerikai Betegségellenőrzési és –Megelőzési Központ (CDC) szerint a nyers tej miatt háromszor annyian kerülnek kórházba vagy szorulnak orvosi kezelésre, mint bármely más élelmiszer miatt. A nyers tej (illetve a belőle készült termékek) fogyasztása különösen veszélyes lehet a várandósokra. A nyers tej forgalmazása a világ számos országában törvényileg tiltott.

A tejfogyasztás biztonságosabb ha pasztörizált a tej

A pasztörizálás során a nyers tejben található kórokozók (így többek között a Listeria, a Salmonella, a Yersinia, a Campylobacter, az E. Coli) nagy része elpusztul, így a tej nemcsak sokkal hosszabb ideig eltartható anélkül, hogy megromlana, de a fogyasztása is biztonságosabbá válik.

Pasztörizáláskor a tejet rövid ideig felmelegítik, hevítik, majd nagyon gyorsan lehűtik. A három legelterjedtebb módszer szerint a tejet 72 fokra melegítik 15 másodpercre, 63 fokra melegítik 30 percre (ezt gyakran otthoni pasztörizálásnál alkalmazzák), vagy 140 fokra hevítik 4 másodpercre. Ez utóbbi módszert nevezik UHT (ultra heat treating) eljárásnak. Az UHT eljárás során a tej eltarthatósága hónapokra nő, és a dobozok hűtést sem igényelnek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)