Nyakigláb, Csupaháj, Málészáj?

Nemrégiben híre járt, hogy az iskolai büfék kínálatát hatósági eszközökkel fogják megreformálni: megtiltják a cukros üdítők, csipszek, az "üres kalóriák" árusítását. De tudjuk-e, figyeljük-e, mit esznek, hogyan élnek tizenéves gyerekeink?

Rossz beidegződés: délig semmit, este sokat

Megkongatták a vészharangot: mostanában több szakterület szakértői (gyermek- és sportorvosok, pályaalkalmassági vizsgálatokat végzők, dietetikusok) egyetértenek abban, hogy baj van a serdülők egészségével. Keveset mozognak, többségük jelentős túlsúllyal küzd, egyre több az allergiás, az asztmás, a cukorbeteg közöttük, amiben valószínűleg a helytelen táplálkozási szokásoknak is jelentős szerepük van. Ha társaságban szülők között szóba kerülnek a tinédzser gyermekeik, a következő panaszok hangoznak el a leggyakrabban:

- A gyerek iskolába menet nem hajlandó reggelizni,

- szerinte ciki otthonról hozni a tízórait,

- teljességgel ellenőrizhetetlen, mire költi a büfére kapott pénzt,

- a kis kóla és a rágcsálnivaló sosem hiányzik a táskájából,

- nemegyszer a menzára be sem megy ebédelni, mert nincs türelme kivárni a sorát,

- amint hazaér, kifosztja a hűtőt,

- mivel szerinte sosem elég gyorsan érkezik a vacsora, ezért előtte egynehány csoki is lecsúszik...

Ismerős gondok, ugye?

A "kiskutyaháj" is nehezen ledolgozható

A kamaszok egy része csupa kéz és láb, nyurga, sőt, ijesztően sovány - ezt sajnálatos mód a divat is erősíti -, túlzott táplálékbevitel esetén pedig egyre gyakrabban fordul elő, hogy a serdülők hirtelen hízásnak indulnak. Sokan ezt nem veszik komolyan, "majd kinövi" felkiáltással. Pedig ennek megoldása is fontos, hiszen a kamaszkori kövérség - ha felnőttkorára el is tűnik a "kiskutyaháj" - az adott életszakaszban mind egészségi, mind pszichés gondokat okozhat. Ha a serdülő gyorsan hízni kezd, akkor érdemes valamilyen plusz sporttevékenységet beiktatni a mindennapjaiba, illetve a táplálkozási szokásain kissé változtatni. Ilyenkor nem a drasztikus fogyókúra a legjobb megoldás, mivel az az egyes tápanyagok hiányos bevitelét eredményezheti, és a fejlődésben lévő szervezet számára különösen ártalmas lehet. Sokkal jobb megoldás, ha jobban odafigyelünk, hogy a gyerek mit, mikor, és hányszor eszik. Ideális a napi 4-5-szöri étkezés, ami egyszerre persze nem nagy mennyiségeket jelent. Érdemes ilyen esetben odafigyelni arra, hogy a különféle kenőzsiradékokból, illetve tejtermékekből a csökkentett zsírtartalmúakat válasszuk, (pl. light margarin, 1,5%-os tej, 12%-os tejföl, sovány sajtok). Az étkezések közötti nassolások helyett salátákat, zöldségeket, gyümölcsöket, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket tegyünk a keze ügyébe vagy a "kifosztható" hűtőszekrénybe.

Hogy mi a teendő a túlságosan sovány kamasszal, arról a "Duracell-gyerekből lusta kamasz" című cikkünkben olvashatnak.

Ahogy eszik, úgy él?

Kamaszkorra a táplálkozási szokások többnyire már kialakulnak, nehezen változtathatók. Ráadásul a serdülők egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásának megvalósítását nehezíti az is, hogy az étkezések nagy része az iskolában, egy-egy óraközi szünetben (néhány perc alatt) zajlik. Mégis a lehető legtöbbet meg kell tenni annak érdekében, hogy ne a rendszertelen, kapkodó, sietős étkezések, kedvetlen, "unalomból csipegető" nassolások jellemezzék a kamaszok étrendjét, mert félő, hogy ez a későbbi életvitelükre is rányomja a bélyegét. A megfelelő energia és tápanyag, vitaminbevitel nemcsak testileg, hanem szellemileg is frissebbé, aktívabbá, fogékonyabbá tesz, javítja a tanulási teljesítményt is.

Fontos a napi 4-5-szöri étkezés biztosítása, úgy, hogy a reggeli soha ne maradjon ki, hiszen anélkül a délelőtti órákon nem tudnak megfelelően koncentrálni. Vigyen uzsonnát magával: ha a vajas-felvágottas kenyér egy idő után unalmas, sokféle péksütemény, gyümölcs teheti változatossá. Naponta egyszer kerüljön meleg étel a gyomrába, lehetőleg ebédre, de ha ez nem megoldható, akkor vacsorára. Étrendje tartalmazzon a korának, magasságának, súlyának, tápláltsági állapotának és napi fizikai aktivitásának is megfelelő energiát friss zöldség, gyümölcs, tej, tejtermékek, hal, hús, teljes őrlésű gabonatermékek fogyasztásával. Figyelni kell a folyadékszükségletre is: naponta 1,5-2 liter folyadékot igényel a fejlődő szervezet, de ez a mennyiség ne cukros üdítőkből, hanem leves, ivóvíz, ásványvíz, tea, gyümölcslé, tej fogyasztásából származzon. Ha a napi étrendet a fenti nyersanyagokból állítják össze, akkor azzal a szükséges vitamin és ásványi anyag is biztosítható.

Tizenéves korban különösen kerülendő az alkohol, a kávé, a cigaretta, ésszerű keretek között kell tartani az édességek, "nassok", "rágcsák" fogyasztását. Mindezeken túl a pszichés állapot karbantartása alapvetően fontos: ösztönözzük testi-lelki aktivitásra, és változatos tevékenységek, értelmes elfoglaltságok lehetőségét nyitva előtte gondoskodjunk arról, hogy a kamaszgyerekünk ne unatkozzon!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső