Növényi marhahúspogácsát fejlesztenek

A marhahúspogácsa növényi alternatíváját készítik az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) tudósai egy gyorsétteremlánccal együtt.

Az ügynökség a Hungry Jackkel, a Burger King ausztrál partnerével hozta létre a v2food nevű céget. A cél, hogy a hüvelyesekből készített szendvicsbetét textúrájában és ízében is a marhahúsra hasonlítson, viszont rostokban és tápanyagokban gazdagabb, valamint környezetbarátabb változat legyen.

hús, növényi hús, húspogácsa, hamburgerhús, marhahús, marhahúspogácsa, hamis hús
hús, növényi hús, húspogácsa, hamburgerhús, marhahús, marhahúspogácsa, hamis hús

Fókuszban a fenntarthatóság

Ausztráliában 289 százalékkal nőtt a húsmentes hamburgerek iránti kereslet 2010 és 2019 között. A CSIRO előrejelzései szerint a növényi alapú fehérjetáplálékok több mint hatmilliárd ausztrál dollár értékű iparággá nőnek 2030-ra. A Hungry Jack tulajdonosa, Jack Cowin azonban úgy véli, az iparágat nem kell a marhahúságazat ellenségének tekinteni.

A túlnépesedés azzal jár, hogy egyre több az éhes száj. A jelenlegi élelmiszertermelési módszerekkel azonban nem lehet fenntarthatóan elég élelmiszert termelni. Hollandiában viszont kifejlesztettek egy minden korábbinál jobb megoldást. Részletek itt!

"Más közönséget célzunk meg: azokat, akik fenntarthatósági okok miatt most nem vásárolják a termékeinket" - mondta. A v2food igazgatója, Nick Hazell úgy véli, a világ húsfogyasztásának növekedése miatt szükség volt a közös cégre . "A tízmilliárdhoz közelít a világ népessége, miközben az egy emberre eső húsfogyasztás is növekszik. A kalkulációk azt mutatják, valóban lehetetlen jóllakatni az egész emberiséget" - magyarázta.

A "hamis húsról" sokan azt gondolják, hogy egészségesebb, mint a valódi, ám Christina Pollard táplálkozás- és közegészségügy-szakértő szerint ez nem feltétlenül igaz. A hamishús-pogácsák ugyanis gyakran ugyanúgy tele vannak zsírokkal és sóval, mint az eredetiek. Ráadásul mindkét változat a túlzottan feldolgozott ételek közé tartozik.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció