Nem minden tészta tesz jót nekünk!

A transzzsírsavas termékekről eddig is tudtuk, hogy nem egészségesek, most azt is bebizonyították kutatók, hogy már egész fiatalon is memóriaromlást okozhat.

A University of California tanulmánya szerint a sok transzzsír fogyasztása - arról a zsírról beszélünk, amelyet évtizedek óta találhatunk meg ropogtatnivalókban, süteményekben, tortákban, fagyasztott pitékben és egyéb hasonló tésztafélékben - fiatalkorban és középkorban rosszabb memóriához vezethet.

A transzzsírsavak kérődző állatokban a takarmányok bélbaktériumok általi lebontásakor képződnek, valamint élelmiszeripari feldolgozás során a növényi olajok mesterséges keményítése következtében, kisebb mennyiség az olajban sütéskor is keletkeznek. "Áldásos" hatásairól itt tudhat meg részleteket! "A transzzsírok növelik az étel élettartalmát, ahhoz viszont kétség sem fér, hogy az emberét viszont csökkentik", árulta el Dr. Beatrice Golomb, a tanulmány szerzője, a University of California professzora. "Az anyagcsere szempontjából méregnek tekintjük őket, és nem tanácsos ezeket a testünkbe tenni, mivel semmi sincs bennük, amire a testnek szüksége lenne." (Korábban a transzzsír fogyasztását szívrohamhoz és hízáshoz kötötték egyes tanulmányok.)

A transzzsírokkal készült tésztákat nem tanácsos a testünkbe tenni

A kísérlet során Golomb és szerzőtársai mintegy ezer felnőttet vizsgáltak meg: menopauzán átesett nőket, illetve 20 év feletti férfiakat. Mindannyiuknak ki kellett töltenie egy étrenddel kapcsolatos kérdőívet, amelyből a kutatók meg tudták becsülni a transzzsír-fogyasztást. A memóriaműködést pedig egy 104 kártyával végzett tesztből tudták lemérni: a résztvevőknek azt kellett megállapítaniuk, hogy az általuk látott szavak újak-e vagy egy előző kártyán már látták-e ezeket.

A vizsgálatból az derült ki, hogy akik a legtöbb transzzsírt fogyasztották, sokkal rosszabbul teljesítettek a memóriateszten. Minden egyes napi gramm extra transzzsírfogyasztás kevesebb (0.76) megjegyzett szóhoz vezetett - akik pedig a legtöbb ilyen zsírt vették magukhoz, ők körülbelül 10 százalékkal kevesebb szóra emlékeztek, mint azok, akik a legkevesebb transzzsírt vették magukhoz naponta.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)