Napi három szelet szalonna még belefér

A Brit Táplálkozástudományi Alapítvány által készített legfrissebb tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy a túl sok vörös hús fogyasztása rákot okozhat. A felnőttek ajánlott mennyisége mindössze heti 500 gramm, ami naponta három vékony szelet baconszalonnának felel meg.

A Brit Táplálkozástudományi Alapítvány egy héttel ezelőtti jelentése még arról számolt be, hogy a felnőttek többsége egészséges mennyiségű vörös húst eszik, és nem találtak meggyőző bizonyítékot a hús rákkeltő hatására sem. Legutóbbi tanulmányuk azonban arra figyelmeztet, hogy a túlzott mennyiségű vörös hús szívbetegségeket és rákot okozhat, kis mennyiségben viszont az egészséges táplálkozás elengedhetetlen kiegészítője.

A brit Egészségügyi Minisztérium élelmiszerügyi bizottsága azt javasolja, hogy a felnőttek napi húsadagja ne legyen több naponta 70 grammnál. Ez a mennyiség egy hétre vetítve három szál kolbászt, egy kis szelet marhasültet, egy hamburgert és három szelet bárányhúst jelent.

A kutatások azt bizonyítják, hogy aki ennél a mennyiségnél több vörös húst eszik, annál jelentősen megnő a bélrák kialakulásának kockázata.

Olvasson többet a vérképzésről és a vérszegénységről egy korábbi cikkünkben! Nagy-Britanniában a bélrák a második leggyakoribb rákfajta, évente 36 500 embert érint. A túl sok vörös hús emellett magas telített zsírtartalma miatt a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a rák-, a mell- és a prosztatarák kialakulásának kockázatát is megnöveli.

A tanulmány azonban mindezek mellett arra is felhívja a figyelmet, hogy ha túl kevés vörös húst fogyasztunk, az vashiányt, vérszegénységet okozhat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: