Mutatjuk, milyen az idei magyar dinnye

E hét végén megkezdődik a görögdinnyeszüret az ország déli térségeiben, és az utóbbi hetek kedvező időjárása okán kiváló minőségre számítanak a termelők.

A kánikulában jellemző nagyobb keresletet folyamatosan, akár szeptember közepéig is ki tudják elégíteni - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán az MTI-vel. Arra azért számítaniuk kell a vásárlóknak, hogy a termesztési munkafolyamatok és a munkaerő drágulása miatt jelentősen nőtt a bekerülési költség. Más zöldségekhez és gyümölcsökhöz hasonlóan a görögdinnye várhatóan a korábbi éveknél magasabb áron kerülhet piacra.

Az idén mintegy 3500 hektáron termesztenek görögdinnyét Magyarországon, és mintegy 150-160 ezer tonna termés várható. Az átlagos dinnyefogyasztás évente fejenként 12 kilogramm, ami az idei elhúzódó melegebb időjárás miatt akár két kilogrammal is emelkedhet a kamara adatai szerint.

A nagy forróságban egészséges finomság a dinnye. Fotó: Getty Images
A nagy forróságban egészséges finomság a dinnye. Fotó: Getty Images

A termelőket tömörítő Magyar Dinnyetermelők Egyesülete felhívja a kiskereskedők figyelmét, hogy nem lenne szerencsés, ha az import dinnye akciózásával - mivel jelentős mennyiségű olasz, drágább dinnye ragadt bent a nagykereskedelemben - levernék az árakat a magyar dinnye érkezésére. Ez ugyanis a hazai termesztést és ellátást hosszú távon is veszélyeztetné.

A hazai szabadföldi görögdinnye szedését július 10-e körül kezdik, és egész szeptemberig folyamatosan várható majd friss magyar dinnye. Elsőként Baranyában és Békésben érik, utána Tolnában és a heves-jászsági körzetben, végül a szabolcs-hajdúsági térségben. A hazai görögdinnye 70 százalékát Magyarországon értékesítik, 30 százalékát exportpiacokon. A külpiacokon az elmúlt években komoly konkurensek jelentek meg, de az idei várhatóan jó minőségű és nagy mennyiségű termés előrelépést hozhat, áll a NAK közleményében. Ugyanakkor megjegyezték: a külföldi piacok visszahódításához a jövőben jelentős fejlesztésekre van szükség.

Ezért egészséges a dinnye Pótolja a vízveszteséget, emellett különleges vitaminok és ásványi anyagok vannak benne. Részletek itt !

Kitértek arra is, hogy a hazai sárgadinnye már néhány hete kapható. A vetőmag-eladási és a termésbecslési adatok alapján sárgadinnyét mintegy 480 hektáron termesztenek, a termőterület valamelyest nőtt tavalyhoz képest: nagyjából harmada Bács-Kiskun megyében, további harmadrésze Békés és Csongrád-Csanád megyében található, és jelentős területek vannak Tolna és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. Az áruházláncok logisztikája és a fogyasztói igények változása miatt sárgadinnyéből a vásárlók egyre inkább a kisebb méretű, 1,5-2 kilogrammos gyümölcsöket részesítik előnyben, ehhez igazodott a termelés is - közölte a NAK.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +1, +7 °C

Változóan, többször erősen felhős lesz az ég, szórványosan eső, zápor is lehet. Élénk északnyugati, nyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Hétfőn kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, emellett gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a rosszullétek. Többen alvászavarokkal küzdhetnek, napközben pedig az energiátlanság és az ingerlékenység lehet jellemző. A hőérzet és a komfortérzet is csökken kissé. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: