Mutatjuk a legrosszabb kávét, ami nem jó a szívnek

Nem minden kávé jótékony hatású, különösen, ha fontos a megfelelő koleszterinszint.

Egy jó kávét rengetegféleképpen lehet élvezni. Vannak, akik a rövid, erős eszpresszóért rajonganak, mások az amerikai stílusú, vizes kávét szeretik. Előbbiek számára rossz hír, hogy az eszpresszó rendszeres fogyasztása növelheti a koleszterinszintet a szervezetben.

Az eszpresszó kávé rendszeres fogyasztása növelheti a koleszterintszintet. Fotó: Getty Images
Az eszpresszó kávé rendszeres fogyasztása növelheti a koleszterintszintet. Fotó: Getty Images

Az Open Heart folyóiratban megjelent kutatásban 21 ezer résztvevőt vizsgáltak meg, akiknek az átlagéletkora 56,4 év volt. Azt találták, hogy a rendszeresen eszpresszót fogyasztóknál szignifikánsan magasabb volt a koleszterinszint. A kutatók szerint ennek oka az, hogy az eszpresszó italokat jobban szűrik, mint más kávéfajtákat, ezért a kávé jótékony illóolajai nem jutnak be az italba. A szűretlen kávéknál nem figyeltek meg ilyen hatást.

A kutatásnak ugyanakkor vannak korlátai, például nem vizsgálták az eszpresszó kiváló antioxidáns tulajdonságait. A kávéban található antioxidánsok különleges szerepet töltenek be étrendünkben, hiszen hozzájárulhatnak a daganatos betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a gyulladásos és a májbetegségek kockázatának csökkenéséhez is, de rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható az Alzheimer- és Parkinson-kór megelőzésével is.

Szakemberek szerint a mértékletes kávéfogyasztás – a kávé értékes tulajdonságai miatt – egészségügyi értelemben is ajánlott. Noha korábbi kutatások több krónikus betegség kialakulásáért tették felelőssé a kávét, így például a szívbetegségekért is, az újabb kutatások szerint a koffeinfogyasztás egyáltalán nem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Illetve nem növeli koleszterinszintet sem és szívritmuszavart sem okoz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)