Mutatjuk a legrosszabb kávét, ami nem jó a szívnek

Nem minden kávé jótékony hatású, különösen, ha fontos a megfelelő koleszterinszint.

Egy jó kávét rengetegféleképpen lehet élvezni. Vannak, akik a rövid, erős eszpresszóért rajonganak, mások az amerikai stílusú, vizes kávét szeretik. Előbbiek számára rossz hír, hogy az eszpresszó rendszeres fogyasztása növelheti a koleszterinszintet a szervezetben.

Az eszpresszó kávé rendszeres fogyasztása növelheti a koleszterintszintet. Fotó: Getty Images
Az eszpresszó kávé rendszeres fogyasztása növelheti a koleszterintszintet. Fotó: Getty Images

Az Open Heart folyóiratban megjelent kutatásban 21 ezer résztvevőt vizsgáltak meg, akiknek az átlagéletkora 56,4 év volt. Azt találták, hogy a rendszeresen eszpresszót fogyasztóknál szignifikánsan magasabb volt a koleszterinszint. A kutatók szerint ennek oka az, hogy az eszpresszó italokat jobban szűrik, mint más kávéfajtákat, ezért a kávé jótékony illóolajai nem jutnak be az italba. A szűretlen kávéknál nem figyeltek meg ilyen hatást.

A kutatásnak ugyanakkor vannak korlátai, például nem vizsgálták az eszpresszó kiváló antioxidáns tulajdonságait. A kávéban található antioxidánsok különleges szerepet töltenek be étrendünkben, hiszen hozzájárulhatnak a daganatos betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, a gyulladásos és a májbetegségek kockázatának csökkenéséhez is, de rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható az Alzheimer- és Parkinson-kór megelőzésével is.

Szakemberek szerint a mértékletes kávéfogyasztás – a kávé értékes tulajdonságai miatt – egészségügyi értelemben is ajánlott. Noha korábbi kutatások több krónikus betegség kialakulásáért tették felelőssé a kávét, így például a szívbetegségekért is, az újabb kutatások szerint a koffeinfogyasztás egyáltalán nem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Illetve nem növeli koleszterinszintet sem és szívritmuszavart sem okoz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: