-2° - +6°
Kettős front

Mit jelentenek a címkéken lévő jelölések?

HáziPatika

Egyre több vásárló számára fontos, hogy milyen összetevőket tartalmaznak az élelmiszerek, milyen adalékanyagokat rejtenek a címkék. Édesítőszerekről szóló körképünk a tudatos választáshoz próbál segítséget nyújtani.

Az édesítőszerek az adalékanyagok csoportjába tartoznak, amelyekre szigorú biztonsági előírások vonatkoznak, toxikológiai vizsgálatoknak és különféle laboratóriumi teszteknek kell megfelelniük. Az élelmiszer-adalékanyagok nem fogyaszthatóak önálló élelmiszerként, hanem például tartósítás, színezés, édesítés céljából kerülnek az élelmiszerekbe. Kizárólag engedélyezett adalékanyagokat lehet felhasználni, amelyeket E-számokkal jelölnek az élelmiszerek címkéin. Ilyen adalékanyagok az édesítőszerek és cukorpótlók is.

Rengeteg hasznos információt rejtenek az élelmiszerek címkéi
Rengeteg hasznos információt rejtenek az élelmiszerek címkéi

Kalóriamentes vagy intenzív édesítőszerek

A mesterséges édesítőszerek energiamentesek, nem emelik a vércukorszintet, jóval édesebbek a cukornál, nem okoznak fogszuvasodást. Édesítőerejük növelése érdekében gyakran más édesítőkkel kombinálva kaphatók, tabletták, porok, folyadékok formájában is megtalálhatóak az üzletek polcain.

Aceszulfám-K (E 950) hőhatásnak nagyon jól ellenáll, mellékízmentes. Általában más édesítőszerrel keverve található meg a boltok polcain. Ezen kívül tej- és tejtermékalapú italokban, üdítőkben, édességekben, pudingporokban, reggelizős pelyhekben, mustárban is megtalálható.

Aszpartám (E 951) alacsony energiatartalmú édesítőszer (4 kcal/g), hő- és fényérzékeny, így főként italok, hideg ételek, gyümölcskészítmények édesítésére szolgál. Nincs mellékíze. Fagylaltok, jégkrémek, csökkentett energiatartalmú vagy hozzáadott cukor nélkül előállított desszertek, alkoholmentes italok, rágógumik összetevője.

Ciklamátnak (E 952) édesítőereje kisebb, mint a szachariné. Nincs mellékíze, hőstabil, ezért főzéshez, sütéshez jól alkalmazható. Gyakran szacharinnal kombinálva kapható. Light üdítőkben, alkoholmentes italokban, édességekben, dzsemekben, salátaöntetekben, étrend-kiegészítőkben is gyakran előfordul.

Szacharin (E 954) a legrégebbi mesterséges édesítőszer. Hő hatására kesernyés, fémes utóíze van. Asztali édesítőként por, tabletta vagy folyadék formájában is elérhető a boltok polcai, de számos élelmiszerben is megtalálható, így a csökkentett energiatartalmú üdítők, gyümölcslevek, dobozos vagy üveges gyümölcskonzervek, cukorkák, rágógumik, édességek is tartalmazzák ezt az édesítőt.

Szukralóz (E 955) vízben jól oldódik, édesítőerejét magas hőmérsékleten is megtartja, ezért főzésre, sütéshez bátran használhatjuk. A szukralóz megtalálható hozzáadott cukrot nem tartalmazó fagylalttölcsérekben és ostyákban, kakaó-, tej-, szárított gyümölcs- vagy zsíralapú krémekben, finom pékárukban, süteményekben is.

Taumatin (E 957) alacsony energiatartalmú (4 kcal/g), természetes édesítőszer, amelyet a Nyugat-Afrikában honos katemfe növény gyümölcséből vonnak ki. Ízmódosító hatása van: a kellemetlen, rossz ízeket elnyomja. Asztali édesítőkben, cukorkákban, fagylaltokban, rágógumikban, szirup- vagy rágótabletta-szerű étrend-kiegészítőkben találkozhatunk vele.

Neoheszperidin DC (E 959) energiamentes édesítőszer, amelyet a narancshéj keserű anyagából állítanak elő. Hőhatásnak ellenáll, nagy koncentrációban mentolos utóíze van. Csökkentett energiatartalmú ,illetve cukormentes alkoholos italokhoz, gyümölcskonzervekhez, rágógumikhoz, édességekhez adják.

Szteviol-glikozid (E 960)  Természetes növényi eredetű, alacsony energiatartalmú (2,7 kcal/g) édesítőszer, amely 300-szor édesebb a cukornál. A szteviol-glikozidok (E 960) használatát az Európai Unió 2011-ben engedélyezte, élelmiszer-adalékanyagként kizárólag édesítőszerként alkalmazható. Por, tabletta vagy folyadék formájában is megvásárolható. Magas hő mellett is megtartja ízét. Csökkentett energiatartalmú, hozzáadott cukrot nem tartalmazó élelmiszerek, dzsemek, csokoládék, diétás élelmiszerek egyik kedvelt összetevője.

Cukorhelyettesítők

A cukorhelyettesítők az édesítőszerek egyik nagy csoportját alkotják, ide tartoznak a cukoralkoholok is. Ezek elsősorban az elmúlt években váltak egyre ismertebbé és népszerűbbé. A cukoralkoholok a legtöbb növényi anyagban, így a zöldségekben és a gyümölcsökben is megtalálhatóak.

Xilit (E967) éppen olyan édes, mint a cukor, viszont 40%-kal kevesebb kalóriát és 75%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz. Teljes mértékben helyettesíti a cukrot, élesztős tésztákhoz azonban nem alkalmazható, nem karamellizálható.

Az energiamentes édesítőszerek az adalékanyagok csoportjába tartoznak, használatukra világszerte szigorú előírások vonatkoznak, az ajánlott napi mennyiség felső határát érdemes figyelembe venni, betartani. Nézzük miből mennyit lehet?

A nyírfacukrot a szájban található baktériumok nem alakítják savakká, így a cukoralkoholokra jellemzően nem károsítja a fogakat, nem okoz szuvasodást, ugyanakkor a légúti betegségek megelőzésében is hatékony.

Izomalt (E953) Körülbelül fele olyan édes, mint a kristálycukor (szaharóz), vele ellentétben azonban az izomalt hasznosításához az emberi anyagcserének nincs szüksége inzulinra. Kb. 2,4 kcal/g energiatartalma valamivel kisebb, mint a cukoré. Hő- és saválló, és jól harmonizál más cukorhelyettesítőkkel és édesítőszerekkel.

Maltit (E965) Tisztán édes ízű, édessége a cukor édességének 60-90%-a. Energiatartalma is kissé alacsonyabb a cukorénál, kb. 2,4 kcal/g. A tiszta maltit (E 965 i) hasznosításához az emberianyagcserenem igényel inzulint, fehér kristályai ezért diabetikus készítményekhez is használhatók.

Eritritol (E968) Kisebb mennyiségben megtalálható a gombákban, a körtében, a dinnyében, a szőlőben, és az erjesztéssel készült ételekben: borban, sajtban. Íze és állaga a cukorhoz hasonló, édesítőereje 60-80%-a kristálycukornak. 160°C-ig nem veszíti el édességét, hűvös ízhatás kíséri. Teljesen kalóriamentes, nem okoz vércukorszint-ingadozást, nincs hatással az inzulintermelésre. Jól kombinálható más édesítőszerekkel, jótékonyan védi a fogak egészségét.


A Szorbit és a Mannit kicsit kilóg az édesítők sorából, jelölése sem a megszokott E 950-968 közé esik.  A Szorbit (E420i) és a Mannit (E421) is a cukoralkoholok családjába tartozó vegyület, a szénhidrát-anyagcsere köztes termékeként a természetben is megtalálható. A cukorral ellentétben lebontásához nem szükséges inzulin, ezért a tiszta szorbitot (E 420 i) és mannitot (E421) cukorbetegek is fogyaszthatják, diabetikus készítményekhez is alkalmazhatóak.

De miért más ez a két édesítő?

Mert a mannitot enzimek segítségével mannózból vagy invertcukorszirupból nyerik, előállításánál pedig genetikailag módosított anyagok alkalmazása is lehetséges.

A szorbit esetén pedig ha nem tiszta szorbitról, hanem szirupról (E 420ii) beszélünk, akkor megítélése már egészen más. Hisz a szorbitszirup mannitot és más rövidláncú cukrokat, oligoszaharidokat is tartalmaz. Mivel az oligoszaharidok emésztéséhez inzulinra van szükség, ezért a szorbitszirup nem alkalmazható a cukorbetegeknek szánt élelmiszerekben. 

 

Az élelmiszercímkéken leggyakrabban előforduló kifejezések

AZ E-számok mellett gyakran találkozhatunk olyan feliratokkal is az élelmiszereken, amelyek szintén segíthetnek nekünk az okos választásban.

Kalória (Kcal): A kilokalória mértékegység jelöli, hogy az adott termék elfogyasztásával mennyi energiához jut a szervezetünk, vagyis mennyi kalóriát viszünk be.

Csökkentett kalóriájú, light: terméknél az eredeti recept kalóriatartalmát legalább 30%-kal csökkentik. Így a kevesebb hozzáadott zsír vagy cukor miatt a kalóriaérték legalább harmadával alacsonyabb a hasonló élelmiszerekhez képest. Például üdítőitaloknál a felhasznált cukormennyiséget mérséklik. A csomagoláson fel kell tüntetni, hogy milyen összetevőből van kevesebb az adott élelmiszerben. Alacsony kalóriájú termékeknél, például italok esetén a 100 ml-re vetített kalóriatartalom 20 kcal alatt marad.  

Cukormentes késztermékekben (100 grammban vagy 100 milliliterben) maximum 0,5 gramm cukor lehet.

Kalória- vagy energiamentes, zéró kalóriás élelmiszereknél 100 ml-re vagy grammra vetített kalóriatartalom 4 kcal alatt marad. Ami energiamentes, kalóriamentes vagy zéró, az egyben cukormentes is. Az édes ízt ezeknél a termékeknél édesítőszerekkel érik el.

Alacsony cukortartalmú a termék amelyben 100 grammonként maximum 5 gramm cukor van, folyékony termékeknél 100 milliliter legfeljebb 2,5 gramm cukrot tartalmazhat.

Szeretnem megkérdezni, hogy mi a véleménye kedves Eszter a Xilitről? Napi 1 kávét iszom és azt Xilittel, ha édesítek valamit, akkor is a Xilitet használom. Válaszát köszönöm, P. Miriam

Kedves Miriam! A Xilitet jónak tartom, ugyanis a GI indexe csak 7, viszont hasmenést okozhat, ha túl sokat használunk belőle. Újabb kutatások szerint semmi természetes nincs a nyírfacukorban. Újabban a stíviát ajánlják többen. Vélemény...

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag