Mit árul el rólunk, ha válogatósak vagyunk?

Kevés kutatás jelent meg eddig azzal kapcsolatban, hogy mi a válogatós evés, mik a jellemzői és hogyan alakulhat ki egyáltalán. A University of Pennsylvania szakértői most ígéretes kutatással rukkoltak elő.

A megkérdezettek mintegy 36 százaléka definiálta magát válogatósnak. Azokkal ellentétben, akik "bármit megesznek gond nélkül", a válogatósok főként a savanyú és keserű ízhatású ételeket kerülték el messziről - nyilatkozta Hana Zickgraf, a kutatás egyik résztvevője.

A kényszerbetegség lényege, hogy újra és újra jelentkező kellemetlen képzetek vagy gondolatok (kényszergondolatok) mellett állandóan újra jelentkező késztetések vagy cselekedetek (kényszercselekedetek) vannak jelen. A kényszergondolatokat a betegek kórosnak érzik, szenvedést, szorongást okoznak számukra, s védekezni próbálnak ellenük. A szorongás csökkentésének vagy a félelmet keltő helyzet vagy esemény elkerülésének eszköze a kényszercselekedet (például kézmosás, rendrakás, különféle ellenőrzések, számolás, megérintés). Tudjon meg többet, kattintson!

A válogatósok gyakrabban utasítják vissza azokat az ételeket, amelyek más ételekkel "érnek össze" tányérjukon és olyanokra is esélyesebben mondanak nemet, amelyek nem homogén szerkezetűek (ilyen például egy darabosabb szósz, mondjuk egy meggyszósz vagy egy ragu), vagy amelyekben nem látható hozzávaló is van.(Ilyen például egy szilvás gombóc, amelynek belsejét csak szétvágás után látni vagy egy brownie, amelyet szét kell bontani, hogy láthassuk, csonthéjasokat vagy aszalt gyümölcsöket sütöttek bele).

Mindezekből jól látszik, nemcsak az étel íze, hanem annak színe és textúrája is sokat számít a válogatósoknak - az ilyen emberek természetesen kevesebb ételből tudnak válogatni, és emiatt nagyobb stresszhelyzetet is élnek át, amikor ebéd- vagy vacsorameghívást kapnak. Attól tartanak, hogy nem tudnak majd mit enni.

A válogatós emberekről sok mindent elárul étkezési szokásuk

A válogatós evőknek vélhetően sokkal érzékenyebb ízérzékelésük van - véli Zickgraf, de az sem kizárt, hogy a szájukban vagy annak környékén tapasztalható ingerekre is sokkal erősebb reakciókat adnak. Meglepőbb azonban az a tény, hogy az átlagos válogatós evőnél megállapítható az enyhe depresszió és nagyobb eséllyel mutatnak OCD-vel, azaz kényszerességgel kapcsolatos tüneteket is. Zickgraf és társai viszont még nem tudnak arra válaszolni, hogy ez miként alakulhat ki az emberekben.

Előfordulhat, hogy az OCD-vel kapcsolatos személyiségjegyek, például a viselkedésbeli vagy a kognitív merevség befolyásolja az étkezési szokásokat is, de nem tudni, melyik jelentkezik hamarabb: a mentális vagy az étkezésbeli rendellenesség. A kutatók mindenesetre úgy vélik, több időt kell fordítaniuk a téma kutatására, így nem csak a megválaszolatlan kérdésekre találhatnak választ, hanem a válogatós evők étkezéseit is könnyebbé tehetik akár.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)