Mennyi fagyasztott élelmiszert fogyasztunk?

Új kutatást indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a magyar lakosság gyorsfagyasztott zöldségekhez kapcsolódó vásárlási, felhasználási és fogyasztási szokásainak megismerése érdekében. A március 31-éig kitölthető online kérdőív arra is kitér, hogy a fogyasztók mennyire kedvelik a fagyasztott zöldségeket, milyen ételekhez vásárolják őket, illetve figyelembe veszik-e a jelölésen szereplő felhasználási utasításokat.

Ha ilyen szaga van a zöldségnek, ne vegyük meg.

Néhány éve uniós több országot is érintett a gyorsfagyasztott zöldségekhez kapcsolódó Listeria monocytogenes járvány. Az élelmiszerbiztonsági krízisben 46 személy betegedett meg és szorult kórházi kezelésre, valamint 5 haláleset is történt. Szomorú tény, hogy a szennyezés ellenére a megbetegedések megelőzhetők lettek volna, ha a fogyasztók tisztában vannak az élelmiszerbiztonsági kockázatokkal és azok elkerülésének módjával - emlékeztetett oldalán a Nébih. A hatóság egyúttal bejelentette, hogy új kutatást indít, hogy átfogó képet kapjon arról, milyen valós kockázatok merülnek fel fogyasztói szinten a szóban forgó termékkategóriával kapcsolatban.

fagyasztott zöldségek
Sajnos nem mindenki van tisztában a fagyasztott élelmiszerek esetleges kockázataival.Fotó: Getty Images

Erre kíváncsi a hatóság

Itt találja a Nébih kérdőívét!

A veszélyforrás azonosítása és csökkentése érdekében a Nébih a hazai fogyasztói szokásokat szeretné felmérni. Az online kérdőív egyebek mellett arra keresi a választ, hogy a magyar fogyasztók mit gondolnak a gyorsfagyasztott termékekről, miket részesítenek előnyben, vannak-e általános és speciális elkészítési szokásaik, továbbá elolvassák-e és betartják-e a jelölésen szereplő utasításokat. A felmérés arra is kitér, hogy a fogyasztók tisztában vannak-e a vásárlás, a szállítás, az otthoni tárolás és az előkészítés során felmerülő élelmiszerbiztonsági kockázatokkal. A kérdőív kitöltése 10-15 percet vesz igénybe. Az adatgyűjtés 2022. március 31-éig tart.

Lakossági tájékoztató is készül majd

A kérdőívre adott válaszok segítségével a hatóság feltérképezheti a fagyasztott zöldségekhez köthető, legjelentősebb kockázatokat. Az eredmények alapján a Nébih egy lakosságnak szóló tájékoztatót is összeállít majd a későbbiekben, kiemelve a felmérés szerinti kritikus pontokat.

Az útmutatóban a hatóság azt is bemutatja majd, hogyan lehet a háztartásokban a gyorsfagyasztott zöldségekhez kapcsolódó élelmiszerbiztonsági kockázatokat a minimumra csökkenteni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)