Meglepő, miért terjedt el a köles Európában

A bronzkori szárazságra reagálva jelent meg a köles Nyugat-Európában - állítják egy, a Plos One című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerzői.

Hogyan használhatjuk fel a kölest a konyhában? Részletek itt.

A köles a késő bronzkorban jelent meg a mai Franciaországban és Svájc nyugati részén élő emberek étrendjében. Az ellenálló gabona termesztése az Európában akkoriban uralkodó szárazságra adott válasz lehetett. A bronzkort ugyanis klímaváltozás, a népesség növekedése és a kereskedelmi kapcsolatok felvirágzása jellemezte. A Genfi Egyetem és a barcelonai Pompeu Fabra Egyetem (UPF) régészei Nyugat-Svájcban és a franciaországi Haute-Savoie területén tucatnyi emberi és állati csontváz, valamint növénymaradvány alapján rekonstruálták, hogyan reagáltak az emberek ezekre a változásokra.

A köles nyugat-európai megjelenése a korabeli szárazságra adott válasz lehetett
A köles nyugat-európai megjelenése a korabeli szárazságra adott válasz lehetett. Fotó: Getty Images

A fogak és csontok biokémiai elemzéséből kiderült, hogy míg a kora bronzkorban árpa és búza szerepelt az emberek ételei között, a késő bronzkortól már megjelent a köles is, ez az Ázsiából származó növény, amely főként száraz környezetben növekszik - mutatott rá Alessandra Varalli, az UPF kutatója, a tanulmány vezető szerzője. A nem honos gabona termesztése a különböző kultúrák közötti kereskedelem felvirágzására utal.

Az újonnan behozott gabonafajok gyorsabban növekedtek és ellenállóbbak voltak a szárazsággal szemben. Ez a tudósok szerint fontos szerepet játszhatott az ellátás biztosításában, illetve hozzájárulhatott a népesség késő bronzkori növekedéséhez. A nők, férfiak és gyerekek táplálkozása meglepően hasonló volt, a férfiak nem ettek több húst vagy tejterméket, mint a nők. Meglepte a kutatókat az a felfedezés is, hogy nem fogyasztottak akkoriban halat az emberek, holott Nyugat-Svájc folyókban és tavakban gazdag terület.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: