Megihatjuk-e vagy sem az állott vizet?

Veszélyes? Semmi bajunk nem lesz tőle? Mutatjuk a választ erre a sokakat érdeklő kérdésre.

Mindannyiunkkal megtörtént már, hogy kitöltöttünk egy pohár vizet, pár órára otthagytuk, majd elkortyoltuk. De vajon jól tettük-e? Mennyire problémás elfogyasztani az állott vizet? A The Healthy cikke ennek járt utána.

Mi van a pohárban?

Meglepő vagy sem, a pohárban sokáig álló víz nem túlságosan higiénikus. Juthat bele por, hajszál – hogy csak a legáltalánosabb dolgokat említsük –, de egy arra szálló szúnyog vagy éppen muslica is belepottyanhat. Hasonlóan problémás lehet a helyzet, ha a vizet zárt kulacsban tároljuk hosszú ideig: amikor iszunk, a bőrünkről izzadság, por, elhalt bőrsejtek kerülhetnek bele, sőt orrváladék is, szennyeződést okozva. Ugyanez igaz a nyálunkra, amelyben szintén vannak baktériumok.

állott víz, vízfogyasztás, folyadék
Milyen hatással van a szervezetre, ha állott vizet iszunk? Fotó: Getty Images

„Elméletben, ha hagyjuk, hogy a nyálunkkal keveredett víz órákig álljon, majd elfogyasztjuk, meg is betegedhetünk, hiszen kvázi visszajuttatjuk a baktériumokat a szervezetünkbe” – mondja dr. Marc Leavey, a Mercy Medical Center orvosa. A szakember azonban úgy folytatta: mivel az úgymond „saját” baktériumainkról van szó, kicsi a valószínűsége, hogy tényleg megbetegszünk az állott víztől. Ettől függetlenül azt tanácsolja, igyekezzünk rögtön meginni, amit kitöltöttünk.

Dr. Leavey arra is felhívta a figyelmet, hogy – bár az esetek többségében nincs komoly egészségügyi következménye –, ne kortyolgassunk mások által használt poharakból, bögrékből és palackokból sem. Legfeljebb akkor, ha előtte alaposan elmostuk az adott tárgyat. Erre különösen kell figyelni az immunrendszer csökkent működése esetén, amely például transzplantált betegeknél, kemoterápiás kezelés alatt állóknál, vagy HIV-fertőzötteknél, AIDS-betegeknél jellemző.

Az egyébként, hogy palackozott vagy csapvízről van-e szó, teljesen mindegy – a szabályok ugyanazok. Sokan hiszik, hogy a palackozott víz tisztább, mint a csapvíz, pedig a Környezetvédelmi Ügynökség szerint mindkettőnek szigorú higiéniai előírásoknak kell megfelelnie.

Tökéletes baktériumtelep a napon hagyott palack

Felmerülhet a kérdés, hogy számít-e, egészen pontosan hol hagyjuk állni a vizet. Mi a helyzet például akkor, ha ez nyáron az autónkban történik meg? Nos, mivel a napon hagyott víz felmelegszik, tökéletes táptalajt biztosít a baktériumok számára, főleg, ha előtte már ittunk belőle. Ha az ülés alá helyezzük a palackot, kevésbé melegszik fel a víz, viszont a baktériumok így is elszaporodnak benne.

Egyes műanyag palackok ráadásul BPA-t vagy más vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek a beleszivároghatnak a vízbe, különösen, ha a palackot napfény éri. Kutatások szerint a BPA számos, az agyat és a viselkedést érintő egészségügyi problémával hozható összefüggésbe. A BPA-mentes palack használata némiképp kiküszöbölné ezt a problémát, de a baktériumok elszaporodásának lehetőségét nem. Ebből a szempontból kifejezetten problémás a fémből készült palack, amely gyorsan felmelegszik, tovább ösztönözve a kórokozók „térnyerését”.

A hidratáltság megőrzése nagyon fontos – ebben a cikkünkben bővebben is írtunk róla, milyen következményei lehetnek annak, ha nem iszunk elég vizet –, dr. Leavey szerint ugyanakkor érdemes az olyan, látszólag apró dolgokra is figyelni a folyadékfogyasztással kapcsolatban, mint a víz frissessége.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)