A BPA-mentes műanyag is káros

A műanyagok biszfenol-A (BPA) adalékanyagának helyettesítésére használt biszfenol-S is káros lehet az emberi egészségre. Az anyag a méhlepényen át a magzatba is bejuthat - állapította meg egy új amerikai kutatás.

A biszfenol-A (BPA) a műanyaggyártásban használt adalékanyag, amelynek hatását évtizedeken át kutatták egérmodellek segítségével. Az eredmények szerint az anyag szerepet játszik a vemhességek korai megszakadásában, a méhlepény betegségeiben és több születés utáni problémában is. Ahogy az eredmények széles körben ismertté váltak, a gyártók a műanyag palackok és edények előállításához új anyagokat kezdtek használni, termékeiket ezután BPA-mentesként címkézték. A Missouri Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint azonban a helyettesítésként használt biszfenol-S (BPS) használata sem biztonságos.

BPA, BPA-mentes, BPS, műanyag, adalékanyag, műanyaggyártás, káros hatások
BPA, BPA-mentes, BPS, műanyag, adalékanyag, műanyaggyártás, káros hatások

A BPS sem jobb

A 6 legkárosabb vegyszer a lakásban - kattintson ide!

A Cheryl Rosenfeld áltat vezetett kutatócsoport a BPS méhlepényre kifejtett hatásait vizsgálta egereken. A méhlepény ugyanis az "adattára" mindazoknak az anyagoknak, amelyeknek a magzat ki van téve. "A szintetikus anyagok - mint amilyen a BPS is - behatolhatnak a méhlepénybe, tehát ami az anya vérébe kerül, az könnyen eljut a magzathoz is. Az egérmodell a legjobb arra a célra, hogy az emberi várandósság alatti hatásokat szimuláljuk, mivel az egér és az ember méhlepényének szerkezete hasonló" - magyarázta a szakember.

A méhlepény a magzati agyfejlődés elsődleges szerotoninforrása mind az egérnél, mind az embernél. Ugyan a szerotonint általában a boldogságérzettel hozzák összefüggésbe, ez az anyag befolyásolhatja az ember érzelmein kívül az alvását, az étkezését és az emésztését is.

"Ezek az anyagok csökkenthetik a méhlepény szerotonintermelését, ez pedig károsíthatja a magzat agyfejlődését, ezért a BPA-nak vagy a BPS-nek való kitettség magzati korban hosszú távú egészségi következményekkel járhat" - hangsúlyozta a szakértő.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció