Megdöbbentő méreteket ölt itthon az élelmiszerpazarlás

Egy év alatt csaknem 130 ezer forintnyi élelmiszert pazarol el egy átlagos, 4 fős magyar háztartás. A megoldást a szemléletformálás jelentené.

Az élelmiszerpazarlás korunk egyik legjelentősebb fenntarthatósági problémája. A jelenség a teljes élelmiszerláncot érinti, a fejlett országokban azonban a kidobott élelmiszerhulladék mennyiségének több mint feléért a háztartások felelősek - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

élelmiszerpazarlás, élelmiszerhulladék, Nébih
Fejenként 65 kilogramm élelmiszert dobunk ki évente.Fotó: Getty Images

Évi csaknem 14 kiló készételt dobunk ki

Az ENSZ 2016-ban azt tűzte ki fenntartható fejlődési célként, hogy 2030-ig felére csökken a háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék. Magyarországon 2016 és 2019 között 4 százalékkal (68 kilogrammról 65 kilogrammra) csökkent a fejenként kidobott élelmiszer mennyisége, a kitűzött cél elérésétől azonban továbbra is messze vagyunk, tehát komoly erőfeszítéseket kell tennünk. Ráadásul az elpazarolt élelmiszerek felének kidobása elkerülhető lenne.

Egy átlagos, 4 fős magyar háztartás 128 ezer forintnyi élelmiszert pazarol el évente. Ennek legnagyobb részét a készételek adják - ezekből évente fejenként 13,7 kilogramm kerül a szemetesbe. Ezt követik a zöldségek és gyümölcsök (5,9 kg), majd a pékáruk (5,3 kg).

Az egész világon rengeteg élelmiszer megy a szemétbe. A nemzetközi és a magyar adatok is lehangolóak.

A szemléletformálás lenne a kulcs

A Nébih szerint az élelmiszerpazarlás csökkentésének egyik fő eszköze a szemléletformálás, amelyet már fiatalkorban el kellene kezdeni. Erre az elmúlt 5 évben kiemelt hangsúlyt fektetettek: a Nébih szakemberei több mint 10 ezer gyerek számára tartottak szemléletformáló foglalkozást személyesen a Maradék nélkül program keretében.

A másik fontos célcsoport a felnőtt lakosság, akik kiemelt szerepet játszanak a jövő generáció szokásainak kialakításában is. Őket célozza meg a Nébih Nem leszek szemét! kihívása, amely idén szeptember 29-étől október 16-áig tart. Ennek keretében a Maradék nélkül program munkatársai arra buzdítanak mindenkit, hogy a játék bő két hete alatt osszák meg ismerőseikkel, barátaikkal, hogy ők mit tesznek az élelmiszerpazarlás ellen, cserébe pedig értékes nyereményeket kaphatnak - olvasható a közleményben. A kihívás és a nyereményjáték részletei itt érhetőek el.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)