Megdöbbentő méreteket ölt itthon az élelmiszerpazarlás

Egy év alatt csaknem 130 ezer forintnyi élelmiszert pazarol el egy átlagos, 4 fős magyar háztartás. A megoldást a szemléletformálás jelentené.

Az élelmiszerpazarlás korunk egyik legjelentősebb fenntarthatósági problémája. A jelenség a teljes élelmiszerláncot érinti, a fejlett országokban azonban a kidobott élelmiszerhulladék mennyiségének több mint feléért a háztartások felelősek - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

élelmiszerpazarlás, élelmiszerhulladék, Nébih
Fejenként 65 kilogramm élelmiszert dobunk ki évente.Fotó: Getty Images

Évi csaknem 14 kiló készételt dobunk ki

Az ENSZ 2016-ban azt tűzte ki fenntartható fejlődési célként, hogy 2030-ig felére csökken a háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék. Magyarországon 2016 és 2019 között 4 százalékkal (68 kilogrammról 65 kilogrammra) csökkent a fejenként kidobott élelmiszer mennyisége, a kitűzött cél elérésétől azonban továbbra is messze vagyunk, tehát komoly erőfeszítéseket kell tennünk. Ráadásul az elpazarolt élelmiszerek felének kidobása elkerülhető lenne.

Egy átlagos, 4 fős magyar háztartás 128 ezer forintnyi élelmiszert pazarol el évente. Ennek legnagyobb részét a készételek adják - ezekből évente fejenként 13,7 kilogramm kerül a szemetesbe. Ezt követik a zöldségek és gyümölcsök (5,9 kg), majd a pékáruk (5,3 kg).

Az egész világon rengeteg élelmiszer megy a szemétbe. A nemzetközi és a magyar adatok is lehangolóak.

A szemléletformálás lenne a kulcs

A Nébih szerint az élelmiszerpazarlás csökkentésének egyik fő eszköze a szemléletformálás, amelyet már fiatalkorban el kellene kezdeni. Erre az elmúlt 5 évben kiemelt hangsúlyt fektetettek: a Nébih szakemberei több mint 10 ezer gyerek számára tartottak szemléletformáló foglalkozást személyesen a Maradék nélkül program keretében.

A másik fontos célcsoport a felnőtt lakosság, akik kiemelt szerepet játszanak a jövő generáció szokásainak kialakításában is. Őket célozza meg a Nébih Nem leszek szemét! kihívása, amely idén szeptember 29-étől október 16-áig tart. Ennek keretében a Maradék nélkül program munkatársai arra buzdítanak mindenkit, hogy a játék bő két hete alatt osszák meg ismerőseikkel, barátaikkal, hogy ők mit tesznek az élelmiszerpazarlás ellen, cserébe pedig értékes nyereményeket kaphatnak - olvasható a közleményben. A kihívás és a nyereményjáték részletei itt érhetőek el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)