Meg kell mosni a nyers húst? Szakértő válaszol

A konyhai húsfeldolgozás első lépése sokak szerint az, hogy folyó víz alatt alaposan lemossuk a nyers húst. Ennek célja elméletileg az élelmiszeren esetlegesen tanyázó kórokozók és az egyéb szennyeződések eltüntetése. A szakértők szerint azonban ez a gyakorlat nem igazán éri el a tőle várt hatást, sőt: bizonyos szempontból még veszélyes is.

Ismét egy fontos és sokakat érdeklő kérdéssel fordultak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). Ezúttal arra volt kíváncsi az egyik levélíró, hogy vajon tényleg meg kell-e mosni a húsokat a konyhai feldolgozás előtt. A szakértők válaszát a Nébih Facebook-oldalán olvashatod el teljes terjedelmében, de az alábbiakban mi is összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a témáról.

Meg kell mosni a húst?

Az élelmiszerbiztonsági szakemberek úgy vélik, hogy a fenti kérdésre nagyon egyszerű a válasz: nem. A lemosás ugyanis – a tévhittel ellentétben – a kórokozók nagy részét nem tünteti el a hús felületéről, csupán tovább növeli a keresztszennyeződések kockázatát. „Inkább a kezünket kellene alaposan megmosni a csirkehús helyett” – hívták fel a figyelmet a Nébih szakértői.

hús megmosása
A szakértők szerint ez a gyakorlat nem éri el a tőle várt hatást. Fotó: Getty Images

A szakemberek tájékoztatója szerint a kórokozók könnyen vándorolnak az ember kezéről a konyhai eszközökre és vissza – ezt nevezzük keresztszennyeződésnek. Mivel ez az otthonainkban is élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, kiemelt figyelmet kellene szentelni a megelőzésére. Sokan nem tudják, de az élelmiszereredetű megbetegedések csaknem feléért a háztartások nem megfelelő higiéniai szokásai (például a kézmosás hiánya) és nem biztonságos élelmiszerkezelési gyakorlatai (például a hús megmosása vagy a már felengedett ételek újrafagyasztása) felelősek.

Ezeket viszont tényleg jó lenne betartani

A Nébih szerint tehát a hús megmosását jobb lenne elhagyni. Az alábbi tanácsokat azonban valóban fontos lenne megfogadni:

  • Az előkészítendő nyers húsról papírtörlővel itasd le a húslét!
  • A nyers baromfihúst mindig 0 és 4 Celsius-fok közötti hőmérsékleten tárold, a többi élelmiszertől elkülönítve.
  • A nyers hús feldolgozásához külön vágódeszkát és kést használj!
  • Mindig moss kezet, miután nyers hússal dolgoztál!
  • A keresztszennyeződések hatékonyabb elkerülése érdekében a főzés során először a zöldségeket és a többi alapanyagot készítsd elő – a nyers húst hagyd legutoljára!
  • Ügyelj az alapos hőkezelésre! A hús belsejének is legalább 2 percen át minimum a 75 fokosnak kell lennie.

„Ha odafigyelünk, nem mérgezzük meg a családot” Széles körben elterjedtek bizonyos hiedelmek, amelyek visszatartják az embereket az otthoni sushikészítéstől. Sokan azt gondolják, hogy túl sok macerával jár, mások pedig úgy vélik, a nyers halat csak az éttermek szakképzett dolgozói tudják biztonságosan elkészíteni. De lássuk, vajon mennyire éri meg mégis rászánni magunkat az otthoni kísérletezésre, és mire figyeljünk közben. Személyes tapasztalatok és szakértői tanácsok.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

Délnyugat felől vastagabb felhősáv érkezik, amely szakadozik, gomolyosodik, és emellett is erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, általában több órára kisüt a nap. Többfelé, és akár több hullámban várható zápor, zivatar, délután délnyugaton heves zivatar is lehet. A délies szél megélénkül, de zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani kell. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 29 fok között valószínű, nyugatról kelet, délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Fronthatásokra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra