Koronavírus: ne tegyük ezt a zöldségekkel

Már több mint 20 millióan látták azt a videót, amelyben egy családorvos azt javasolja, mossuk meg mosogatószerrel a zöldségeket, gyümölcsöket, mielőtt elfogyasztanánk azokat, így csökkentve a koronavírus-fertőzés veszélyét. Táplálkozáskutatók szerint azonban ez egészségkárosító lehet.

A tavaly december óta tartó koronavírus-járvány miatt fokozott óvatosságra van szükségünk az élet minden területén. Kerülni kell a nagy tömeget, célszerű otthonról dolgozni, és ha lehetőségünk nyílik rá, igyekeznünk kell megtisztítani mindent, amit kívülről viszünk be az otthonunkba, a SARS-CoV-2 ugyanis felületeken is túlélhet egy bizonyos ideig. Az utolsó tanács különösen lényeges, ám ész nélküli betartásával ugyanannyi kárt okozhatunk magunknak, mintha nem figyelnénk a fertőtlenítésre. A LiveScience-nek nyilatkozó táplálkozáskutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy a zöldségek, gyümölcsök mosogatószeres átmosása például rendkívül egészségkárosító lehet.

Koronavírus: tanácsok cukorbetegeknek A koronavírus okozta helyzetben mindenkinek körültekintőbbnek és felkészültebbnek kell lennie. Igaz ez a cukorbetegekre is. Részletek itt.

Ne mosogatószerrel tisztítsuk a zöldségeket, gyümölcsöket

A módszer akkor kezdett igazán elterjedtté válni, amikor Dr. Jeffrey VanWingen michigani családorvos feltöltött az internetre egy videót arról, hogyan védekezzünk a koronavírus-fertőzés ellen. Bár a szakember számos hasznos tippet ad, bizonyos ajánlásai tudományosan nem megalapozottak, sőt, veszélyesek is.

"60 éve tudjuk, hogy a mosogatószerek a szervezetbe kerülve mérgező hatást válthatnak ki" - mondja Benjamin Chapman, a North Carolina State University professzora. "Az olyan élelmiszerek, mint például a zöldségek és a gyümölcsök, magukba szívhatják a készítmények összetevőit, ezekkel pedig a gyomor nem tud megküzdeni, így hányingert, hasmenést, hasfájást tapasztalhatunk" - hangsúlyozza a szakember, majd hozzáteszi: sokkal célravezetőbb, ha hideg, tiszta folyóvíz alatt tisztítjuk meg az elfogyasztani kívánt árut. Ezenkívül természetesen az is megoldás lehet, ha a boltban vásárolt termékek elpakolása után szappanos vízzel kezet mosunk, mert, mint azt Chapman aláhúzta, "egyelőre nincsenek bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy az élelmiszerek, vagy azok csomagolásai vírushordozók lennének".

Mossuk meg alaposan a zöldségeket, gyümölcsöket, de ne mosogatószerrel
Mossuk meg alaposan a zöldségeket, gyümölcsöket, de ne mosogatószerrel. Fotó: Getty Images

A legfontosabb: kézmosás, kézmosás, kézmosás

Donald Schaffner szintén a kézmosás fontosságát hangsúlyozza. A Rutgers University professzora azt javasolja, hogy azonnal végezzük el a műveletet, amint hazaérünk a boltból, és ha ezután sem érezzük magunkat komfortosan, pakoljunk ki a szatyrokból, majd ismételjük meg a kézmosást, ami után használhatunk akár kézfertőtlenítőt is. Szintén evidens, hogy tiszta kézzel ülünk asztalhoz, illetve kezdjük meg a főzést-sütést. "Ezek a szabályok egyébként a járvány kitörése előtt is érvényesek voltak, ahogy utána is azok lesznek" - figyelmeztet a szakember, majd így folytatja: valószínűleg nem az élelmiszereken telepszik meg a vírus, és ha mégis, akkor sem betegszünk meg attól, hogy megesszük őket. Chapman egy korábbi interjújában azt nyilatkozta a témával kapcsolatban, hogy eddigi tudásuk szerint a koronavírus nem életképes a gyomor savas közegében.

Az Amerikai Egyesült Államok földművelésügyi minisztériuma sem ajánlja a zöldségek, gyümölcsök mosogatószeres átmosását. Állásfoglalása szerint az Egyesült Államok Élelmezési és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) nem nyilvánította élelmiszereken történő felhasználásra alkalmasnak ezeket a termékeket, a szappanból vagy mosogatószerből származó maradványok ugyanis megtapadhatnak az élelmiszerek felületén, így a fogyasztó lenyelheti azokat.

Ami igazán veszélyes, az a boltban töltött idő

Chapman mindemellett kiemeli: bár a családorvos ezekről nem tett említést a videóban, továbbra sincs tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a hígított fehérítő, a citromos víz vagy az ecet alkalmas lenne a boltban vásárolt termékek fertőtlenítésére. Ahogy arra sem, hogy a növényi szappanok elpusztítják a SARS-CoV-2-t vagy bármely más vírust, szögezi le.

Összegzésképpen Schaffner elárulta, egyvalamiben egyetértenek Dr. VanWingennel: a legnagyobb kockázatot az az időszak jelenti, amit a boltban töltünk, ilyenkor ugyanis tünetmentes fertőzöttekkel is találkozhatunk, akik észrevétlenül átadhatják nekünk a veszélyes kórokozót.

Rejtély, mikorra lesz gyógyszer a koronavírus ellen - olvassa el a részleteket az nlc.hu cikkében!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)