Koronavírus: árcsökkenést hozott a járvány

A koronavírus-járvány miatt jelentős túlkínálat és áresés alakult ki az európai és a magyarországi baromfipiacon. A helyzetet az ágazati szakmai szervezetek - a hazai terméktanács egyetértésével - a harmadik országokból érkező import átmeneti korlátozásával kezelnék - írta hétfőn a Világgazdaság.

Az európai uniós tagállamokban egyenként 20-40 százalékos kiesést okoz a baromfihúspiacon a szállodák, éttermek és kávéházak - vagyis a HoReCa szektor - teljes leállása. Ez azt jelenti, hogy a koronavírus-járvány következtében már mindenhol túltermelés van, ami áresést okozott - mondta el a lapnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója. Eközben folyamatosan érkeznek a harmadik országokból az EU-ba az évi 850 ezer tonna import tételei, holott az elsősorban Brazíliából, Thaiföldről és Ukrajnából küldött szállítmányok túlnyomó részét is a HoReCa ágazat vásárolta meg. Az importőrök annak érdekében, hogy ne veszítsék el szállítási jogaikat, továbbra is szállítanak és tárolják az árut, amíg újra nem indulnak az éttermek és az idegenforgalom.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Magyarország, koronavírus húsipar, koronavírus élelmiszer, koronavírus baromfi, koronavírus sertés, koronavírus árcsökkenés
A koronavírus-járvány miatt jelentős túlkínálat és áresés alakult ki a húspiacon. Fotó: Getty Images

Túlkínálat, árcsökkenés

Mire figyeljünk a konyhában a koronavírus-járvány idején? A válaszért kattintson ide!

Az Európai Bizottságnak helyzetjelentést, javaslatcsomagot készítő nemzetközi szakmai szervezetek - az Európai Baromfi-feldolgozók és -kereskedők Szövetsége (AVEC) és az Európai Élőbaromfi-termelők és Tojáskeltetők Egyesülete (ELPHA) - is felhívták a figyelmet arra, hogy a koronavírus okozta helyzet miatt ezekre a szállításokra nincs igény a piacon. Jelentős túlkínálat alakult ki Európában, Magyarországon például az élő csirke kilogrammonkénti felvásárlási ára jelenleg 230 forint körül van - míg "békeidőben" 250 forint körül volt -, az átlagos önköltség viszont 240-245 forint. Sok helyen beteltek a hűtőkapacitások, és egyes kisebb vágóhidak már nem veszik át az élő csirkét. A helyzetet az is súlyosbítja, hogy ismét felütötte a fejét a madárinfluenza. Emiatt már csaknem 2 millió állatot kellett leölni, ez pedig beláthatatlan következményekkel járhat - ismertette az elnök-igazgató.

Az AVEC és az ELPHA azt javasolja, hogy az EU átmenetileg függessze fel a harmadik országokból érkező beszerzést a koronavírus-járvány idején. Ezzel a BTT is egyetért. A behozatali stopnak azonnali eredménye lenne, költségvetési kihatása pedig nincs - véli Csorbai Attila.

A sertés ára is csökkent

A koronavírus-járvány miatt az élősertés ára is jelentősen csökkent az elmúlt hetekben - közölte Horváth István, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke hétfőn a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában. Mint mondta, a vágóhidak a járványhelyzetben képtelenek tartani az előzőleg szerződésben rögzített felvásárlási mennyiséget, ráadásul bezártak az éttermek és a szállodák, így jelentősen csökkent a forgalom. Az ezzel járó veszteséget pedig az állattartókra próbálják hárítani a vágóhidak.

Az elnök megjegyezte, hogy Magyarországon továbbra is fel-felbukkan a sertéspestis a vaddisznók körében. A betegség miatt már 2018 októberétől nem tudnak például a kínai és a japán piacra szállítani. Ugyanakkor Németországban még a vaddisznókban sincs jelen a sertéspestis, így az ország meghatározó beszállítója lett például Kínának. Az európai árakat alapvetően ez befolyásolja - emelte Horváth István. A koronavírus terjedése miatt azonban gyakorlatilag megszűnt a turizmus, ez pedig súlyosan érinti az ágazatot a kontinensen - fűzte hozzá. Februárban a vágósertés felvásárlási ára még csaknem 50 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A világutazó párnak fogalma nem volt, mekkora járvány tombol a szárazföldön - a részleteket olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkében!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)