+7° - +23°
Kettős front

Könnyebben berúgunk éhgyomorra?

Régóta él a köztudatban, hogy a nők hamarabb részegek lesznek ugyanannyi alkoholtól, mint a férfiak. Ez nem csak alkati kérdés a tudósok szerint, elsősorban a gyomorban lévő egyik enzim tehető felelőssé érte. Megmagyarázták azt is, miért hat jobban az alkohol éhgyomorra.

A nők köztudottan kevésbé bírják az alkoholt, mint a férfiak. Ennek persze alkati sajátosságai is vannak, amit megmagyaráz a két nem eltérő testfelépítése: a nőknek általában kisebb a tömegük, a testükben pedig nagyobb a zsír, és kisebb a víz aránya, mint a férfiaknál. Ez pedig ahhoz vezet, hogy az alkohol könnyebben szívódik fel a szervezetükben. Kimutatták ugyanakkor, hogy ugyanakkora testsúlyú és testzsír-százalékú férfiak és nők között is megfigyelhető ez a különbség, egyenlő mennyiségű alkohol elfogyasztása után a hölgyek véralkohol-szintje magasabb. Az alkatbeli eltérés nem lehet az egyetlen indok, az Index ezért utánajárt a kérdésnek.
A 2000-es évek legelején amerikai és olasz tudósok felfedezték, hogy az ember gyomrában levő, alkohol-dehidrogenáz nevű enzim más mennyiségben van jelen, és másképp működik a nőknél és a férfiaknál. Ez lehet az alkohol-tolerancia tekintetében megfigyelhető különbség kulcsa. Az alkohol ugyanis az alábbi utat járja be az ember szervezetében: a gyomorból a belekbe, majd a véráramba kerül, onnan pedig részben a májba, ahol lebomlik, részben pedig az agyba, ahol a neurotranszmitterek működését befolyásolja. Ez utóbbi okozza a részeg állapotot is. Az alkohol-dehidrogenáz viszont rögtön a gyomorban avatkozik bele a folyamatba, és nekiáll lebontani az alkoholt, aminek egy része így már a vérkeringésig sem jut el.
A gyomorban lévő enzimek felelősek azért, hogy a nők kevésbé bírják az alkoholt

A gyomorban lévő enzimek felelősek azért, hogy a nők kevésbé bírják az alkoholt


A férfiak gyomrában nagyobb mennyiségben van jelen az alkoholbontó enzim, és jóval aktívabb is, mint a nők esetén. Ennek eredménye, hogy azonos mennyiségű alkohol elfogyasztásakor a nők szervezete átlagosan 30 százalékkal kevesebb alkoholt semlegesít a vérkeringésbe jutás előtt, mint a férfiaké. Az alkati sajátosságokat is idevéve ezért kijelenthető, hogy azonos mennyiségű alkohol a nők szervezetében kétszer olyan magas véralkoholszintet eredményez, mint férfiaknál, vagyis nagyjából feleannyira bírják átlagos esetben az italt.

Több mint nyolcszázezer alkoholistát tartanak számon Magyarországon, de a szenvedélybetegek tényleges száma ennél jóval magasabb. Sokan a színfalak mögé húzódnak betegségükkel, félve a társadalmi megbélyegződéstől, az önsegítő csoportokban pedig újfajta értékrendre lelhetnének. Erről részletesebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Ez magyarázza többek között azt is, hogy miért rúgunk be éhgyomorra könnyebben: ekkor ugyanis az alkohol gyorsabban jut el a belekig, míg a teli has akadályt jelent neki, és több időt hagy a gyomor enzimjének, hogy bontsa az alkoholt. Alkoholisták esetén ez az enzim mennyisége is lecsökken, valószínűleg azért, mert az alkohol roncsolja a gyomorfalat, ahol termelődik. Férfiaknál felére csökken az enzim aktivitása, a nőknél viszont megközelíti a nullát. Mivel az ő májukra ezért sokkal több feladat hárul, hajlamosabbak a májzsugorodásra és különböző májbetegségekre, így az alkoholizmus is előbb bizonyul számukra végzetesnek.
Forrás: Index

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+15, +23 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag