Kókuszolaj: valóban jót tesz a fogaknak?

Több ezer éves indiai szokás a kókuszolajjal való öblögetés. De vajon tényleg jót tesz a fogaknak?

Napjainkban egyre több ismert ember is rákapott a kókuszolaj ízére; aki kipróbálta, állítja, hogy fehéríti a fogakat, jót tesz a száj higiéniájának, sőt: állítólag a náthát is távol tartja és kimerülés ellen is használ. De mi lehet igaz mindebből? – A Daily Mail utánajárt a kókuszolaj hatásainak.

Míg korábban mindenkit óvtak tőle magas zsírtartalma miatt, ma egyre inkább csodaszerként tekintenek a kókuszdióból sajtolt olajra. Szinte tetőtő-talpig mindenre jó, ráadásul egészséges táplálékkiegészítőként i s megállja a helyét. Kattintson! Az indiaiak által használt ősi technika nem áll másból, mint hogy a szánkba veszünk egy teáskanálnyi kókuszzsírt vagy kókuszolajat, és hagyjuk, hogy az a szánkban szétolvadjon, majd a folyékonnyá vált olajat a szánkban forgatjuk. Mindezt a napi fogtisztítási szokások részeként alkalmazzuk napi egyszer, reggel. De valóban hatásos? – A mai napig nagyon kevés tudományos bizonyíték áll rendelkezésre a kókuszolaj fogakra kifejtett hatásairól, de több kel is arra mutat, hogy az ősi szokás valóban hatásos.

Egy új, áprilisban, a Nigerian Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány szerint a kókuszolaj valóban csökkenti a lerakódást a fogakon, és így az ehhez köthető ínybetegségek kockázatát is csökkenti. A kísérletben 60 16 és 18 év közötti fiatal vett részt, akik egy 30 napos időszakban a napi szájhigiéniájuk részévé tették a kókuszolajjal való öblögetést.

A fogaik és az ínyük állapotát az első, a hetedik, a tizenötödik és a harmincadik napon mérték föl a kutatók. Már egy hét után észrevehető volt a kókuszolajos öblögetés hatása: a lerakódások és az ínybetegségek csökkentek, és ez a csökkenés a kísérlet végéig folytatódott.

A kókuszolaj jó a fogakra?

A kókuszolaj könnyen beszerezhető, ehető olaj. Főleg középhosszú szénláncú zsírsavakat tartalmaz; ezeknek a 45–50 százaléka laurinsav. Erről korábban már bizonyították, hogy gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatása van. Mindezek alapján tehát teljesen indokolt lehet a napi szájhigiéniás szokások közé való felvétele a kókuszolaj alkalmazásának: egy teáskanálnyi olajjal öblögessünk minden reggel 5–20 percig, majd köpjük ki az olajat. Ez egyébként az indiai ajuvédikus orvoslásban már 3000 éve bevett módszer.

A kókuszolajtól – a szájhigiéniára tett jótékony hatások mellett – ragyogó lesz az ember bőre, friss lesz a lehelete, jobban védekezik majd a megfázások ellen, segít a kimerülés ellen, és a szem alatti sötét karikákat is eltünteti. Utóbbi hatásokra egyelőre nincsenek tudományos bizonyítékok, de a módszer alkalmazóinak tapasztalatai ezt mutatják.

Szakértők szerint valóban hatásos lehet a kókuszolaj, ugyanis a szájban levő mikroorganizmusok nagy része egysejtű, a sejtek külső membránja pedig lipidekből, azaz a zsírokéhoz hasonló anyagokból épül föl. A kókuszolaj tehát oldja a sejtmembránt, így valószínű, hogy csökkenti a fertőző mikroorganizmusok mennyiségét a szájban.

Ugyanakkor a szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a kókuszolaj hosszabb távú hatásairól nem állnak rendelkezésre kutatási eredmények. Fogmosás helyett tehát semmiképpen nem ajánlják.

Forrás: DailyMail

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: