Kiderült, melyik a legjobb kakaópor

Instant kakaóitalporokat elemeztek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Szupermenta program legutóbbi terméktesztjén. A vizsgálatba 34 terméket vontak be – mutatjuk, milyen eredménnyel zártak.

Újabb termékkör komplex vizsgálatára szánta el magát a Szupermenta csapata, a terméktesztprogramban ezúttal az instant kakaóitalporok kerültek nagyító alá – olvasható a Nébih oldalán. Mint írták, a 34 tesztelt termék közül 30-at hozzáadott cukorral, hármat édesítőszerrel, egyet pedig cukor és édesítőszer hozzáadása nélkül állítottak elő. 23 termék külföldi és 11 magyar gyártású volt, tömegük pedig 15 és 1300 gramm között mozgott. A vizsgált italporok közül ráadásul 18-at vitaminokkal és/vagy ásványi anyagokkal is dúsítottak. Mutatjuk, hogyan szerepeltek a teszten a termékek.

instant kakaóitalporok vizsgálata
Ezúttal az instant kakaóitalporok kerültek a szakemberek nagyítója alá. Fotó: Nébih/Szupermenta

Ezeket vizsgálták a szakemberek

A Nébih laboratóriumaiban számos élelmiszer-biztonsági és minőségi vizsgálatnak vetették alá a terméktesztbe bevont italporokat. Egyebek mellett mikrobiológiai méréseket végeztek a szakemberek, de a termékek cukor-, rost- és gluténtartalmát is ellenőrizték. Az eredményeket megfelelőnek találták. Kiderült továbbá, hogy az italporok kakaópor-tartalma igen széles skálán, 8 és 55,6 százalék között mozog a különböző márkáknál.

A dúsított kakaóitalporok esetében természetesen a termék vitamin- és ásványianyag-tartalmára is kíváncsiak voltak a szakértők.

A mért értékek megfeleltek a jelölésen szereplőknek, három termék esetében azonban a receptúrában túl kevés hozzáadottvitamin-mennyiséget határoztak meg. Ezeknél a termékeknél ugyanis az elkészített kakaóitalokban már nem jelentek meg jelentős mennyiségben a vitaminok, így pedig a hozzáadott vitaminok mennyisége nem felelt meg a dúsított élelmiszerekre vonatkozó jogszabályi előírásnak. Az érintett élelmiszer-vállalkozó ellen hatósági eljárás indult, a termékek receptúráját módosítani fogják” – áll az összefoglalóban.

Némelyik termékkel vannak gondok

A termékek csaknem felénél jelölési hibákat tártak fel a szakemberek. Gond volt egyebek mellett a termékek megnevezésével, a tápértékjelöléssel és az összetevők feltüntetésével. A problémák miatt az érintett élelmiszer-vállalkozóknak élelmiszer-ellenőrzési bírságot kell fizetniük. A büntetések együttes értéke előreláthatólag mintegy 900 ezer forint lesz. Összességében tehát azt lehet mondani, hogy élelmiszer-biztonsági szempontból az összes vizsgált termék megfelelt, azonban az egyes problémák miatt 19 esetben indult hatósági eljárás.

Ez a három legjobb kakaóitalpor

Természetesen a már jól megszokott kedveltségi vizsgálat sem maradhatott ki a terméktesztből, amelyen ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Értékelésük alapján a 34 instant kakaóitalpor közül az alábbi három termék került fel a dobogóra:

  1. Rioba Instant kakaóitalpor
  2. Auchan Cao Kido Instant kakaóital-granulátum
  3. Nesquik Extra Choco Instant kakaóitalpor

További érdekességekért és a részletes vizsgálati eredményekért látogass el a Szupermenta termékteszt oldalára.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +5 °C

Fokozatosan mindenütt megszűnik a köd, a legtöbb helyen napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, de a főváros tágabb környezetében és az Északi-középhegységben még a déli órákban is sok lesz a felhő. Csapadék is legfeljebb ezen a területen várható kisebb eső, zápor formájában. A déli, délkeleti szél időnként megélénkül, az Alpokalján meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 18 fok között valószínű, de a Viharsarokban pár fokkal melegebb lehet az idő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, egy napközben az ország felett átvonuló hidegfront sokaknál okozhat kellemetlen panaszokat.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra